Facebook a destructurat o reţea de false conturi ruseşti pe Instagram care încerca să descurajeze, în ultimele săptămâni, manifestaţii în semn de protest faţă de arestarea opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, anunţă gigantul în domeniul tehnologiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Platforma a desfiinţat 530 de conturi care erau urmărite de aproximativ 55.000 de utilizatori Instagram şi care postau conţinuturi al căror mesaj viza să discrediteze opozanţi politici ai Guvernului.

De exemplu, o fotografie în care apare un pacient la un spital, înconjurat de personal medical care poartă ochelari şi măşti de protecţie a circulat cu mesajul ”Am fost să manifestez la 23 ianuarie. Acum bunicul meu este ventilat”.

Peste 11.000 de persoane au fost arestate în Rusia de la începutul mişcării de protest pro-Navlnîi, la 23 ianuarie, potrivit unui ONG.

Facebook atribuie această reţea de conturi false ”unor indivizi din Rusia”, în contextul în care nu a reuşit să identiifce cu certitudine organizaţia sau persoanele care se fac vinovate de această campanie de manipulare, descoperită cu ajutorul algoritmilor şi echipelor de moderatori.

”Acesta este un exemplu interesant de tactici clasice din partea unor autori de spam sau actori motivaţi financiar, folosite aici pentru a înşela oamenii în timpul unor manifestaţii civice”, a subliniat miercuri David Agranovici, directorul unei echipe de luptă împotriva campaniilor de manipulare care comit abuzuri asupra unor aplicaţii aparţinând Facebook.

Cu scopul de a ţinti audienţa ”bună”, această campanie a ”otrăvit” hashtaguri şi nume de locuri (geolocalizări) cu informaţiifalse şi alte mesaje de propagandă.

”Într-o tentativă de acoperi informaţii pertinente, această reţea a recurs la sute de conturi şi conţinuturi postate în masă cu aceleaşi hashtaguri şi localizări ca cele folosite de către manifestanţi”, precizează David Agranovici.

Profilurile aveau fotografii generice şi identităţi false, dar şi fotografii ”fabricate” cu ajutorul unor tehnici de inteligenţă artificială, ”cu scopul de a se da drept activişti autentici care au îndoieli” cu privire la pertinenţa manifestaţiilor, adaugă el.

Facebook şi organizaţiile ruseşti de stat au un trecut încărcat, în urma manipulării alegerilor prezidenţiale din Statele Unite din 2016 de către agenţii ruse.

Grupul californian publică lunar un raport cu privire la campanii de propagandă neautentice - ale unor actori care îşi ascund adevărata identitate şi caută să manipuleze dezbaterea publică - pe care le-a identificat şi desfiinţat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.