Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Fatou Bensouda a anunţat miercuri că a deschis o anchetă cu privire la presupuse crime în teritoriile palestiniene ocupate, o iniţiativă căreia Israelul i se opune ferm, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fatou Bensouda anunţa anterior că extistă un ”fundament rezonabil” să se creadă că membri ai forţelor israeliene, autorităţilor israeliene, mişcării şiite palestiniene Hamas şi unor grupări armate palestiniene au comis crime în timpul Războiului din Gaza din 2014.

”Astăzi (miercuri) confirm deschiderea de către Biroul Procurorului Curţii Penalae Internaţionale a unei anchete cu privire la situaţia din Palestina”, anunţă ea într-un comunicat.

”Ancheta va viza crime care ţin de competenţa Curţii şi care ar fi fost comise începând de la 13 iunie 2014”, precizează procurorul.

”Decizia de deschide o anchetă are loc în urma examenului preliminar efectuat minuţios de către Biroul meu timp de cinci ani”, mai precizează ea.

Spre deosebire de Palestina, Israelul nu este membru al CPI, cu sediul la Haga, şi se opune cu vehemenţă oricărei anchete.

Însă judecători de la CPI au deschis, la 5 februarie, calea unei anchete cu privire la crime de război, după ce au statuat comptenţa Curţii în fapte care care au avut loc în teritoriile palestiniene ocupate.

În decembrie 2019, procurorul Fatou Bensouda anunţa că vrea să efectueze o anchetă completă, în urma unei anchete preliminare de cinci ani.

Ea aprecia atunci că crime de război au fost comise sau erau pe cale să fie comise în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.

Ea cerea atunci CPI să stabilească dacă instanţa este competentă să judece fapte comise în teritoriile palestiniene ocupate.

”În definitiv, victimele - atât palestiniene, cât şi israleiene ale lungului ciclu de violenţe şi insecuritate, care a cauzat suferinţe profunde şi un teribil sentiment de disperare indiferent de tabără - trebuie să se afle în centrul preocupărilor noastre”, subliniază miercuri Fatou Bensouda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.