Mişcarea franceză de extremă dreapta Generaţia Identitară (Génération identitaire GI) a fost dizolvată miercuri, într-o şedinţă de Guvern, a anunţat pe Twitter ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, care acuză această asoicaţie care prezintă, în opinia sa, ”caracterul unei miliţii private”, de faptul că ”incită la discriminare, la ură şi la violenţă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această asociaţie şi unii dintre activiştii săi trebuie să fie priviţi ca susţinând un discurs la urii, prin care incită la discriminare sau la violenţă împotriva unor persoane, din cauza originii acestora, a rasei şi religiei lor”.

Generaţia Identitară, ”prin forma sa şi organizarea sa militară”, ”poate fi privită ca prezentând caracterul unei miliţii prvate”, justifică Gérald Darmanin în decretul de dizolvare.

Această procedură a fost lansată la jumătatea lui februarie de către ministruul francez de Interne, care a trimis mişcării un set de argumente şi i-a dat ultimatum până la 24 februarie să le răspundă.

În decretul de dizolvare se evocă ”legături cu grupuscule ale ultradreptei, de la care (GI) primeşte o susţinere logistică şi care apără o ideologie prin care îndeamnă la discriminare, violenţă sau ură, în numele unor teorii radicaliste sau ale supremaţiei”.

Potrivit decretului, asociaţia a primit donaţii de la Breton Tarrant, autorul dublului atentat de la moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat cu 51 de morţi, în martie 2019.

În cadrul unei audieri, în aprilie 2019, la Comisia de anchetă parlamentară cu privire la grupuscule de extremă dreapta, fostul director al Traitement du renseignement et action contre les circuits financiers clandestins (TRACFIN) Bruno Dalles declara că Brendon Tarrant este un ”membru binefăcător” al GI.

Dizolvarea Generaţiei Identitare are loc în contextul în care Ministerul de Interne a obţinut, în ultimele luni, dizolvarea a trei asociaţii apropate mişcării islamiste - CCIF, BarakaCity şi colectivul Cheikh Yassine -, în urma decapitării profesorului Samuel Paty, în octombrie 2020.

Ministerul francez de Interne a obţinut, de asemenea, dizolvarea grupării ultranaţionaliste turce ”Lupii suri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.