Austria şi Danemarca îşi unesc forţele cu Israelul pentru producerea unor vaccinuri de generaţia a doua pentru mutaţiile coronavirusului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa celor două state membre ale UE survine pe fondul nemulţumirilor tot mai mari legate de întârzierile apărute în aprobarea, comandarea şi distribuirea vaccinurilor, care au făcut ca blocul celor 27 de state membre să rămână cu mult în urma campaniei de vaccinare din Israel.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus că este corect că UE procură vaccinuri pentru statele membre, dar că Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a fost prea lentă în aprobarea acestora.

”Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru viitoarele mutaţii şi nu ar trebui să mai depindem doar de UE pentru producerea vaccinurilor din a doua generaţie”, a declarat marţi cancelarul conservator.

Premierul danez Mette Frederiksen a criticat, de asemenea, programul de vaccinare al UE.

”Nu cred că poate rezista singură, pentru că trebuie să creştem capacitatea. De aceea, acum avem norocul de a începe un parteneriat cu Israelul ”, a declarat Frederiksen.

Întrebată dacă Danemarca şi Austria doresc să ia măsuri unilaterale în vederea obţinerii vaccinurilor, Frederiksen a spus: ”Poţi să-i spui aşa”.

 Comisia Europeană a declarat că statele membre sunt libere să încheie acorduri separate dacă doresc.

”Nu înseamnă deloc că strategia a eşuat sau că suntem împotriva strategiei”, a spus purtătorul de cuvânt Stefan de Keersmaecker.

O purtătoare de cuvânt a EMA nu a avut un comentariu imediat.

Kurz şi Frederiksen urmează să călătorească în Israel săptămâna aceasta pentru a vedea de aproape cum are loc distribuirea rapidă a vaccinurilor.

Israelul, care a semnat rapid contracte şi a aprobat vaccinurile de la producătorii americani de medicamente Pfizer şi Moderna, a distribuit 94 de doze de vaccin la 100 de persoane, în timp ce UE a distribuit doar şapte, conform monitorizării efectuate de Our World in Data.

Primul ministru Benjamin Netanyahu, care a făcut din distribuirea vaccinurilor o temă a campaniei sale pentru realegerea sa în scrutinul din 23 martie, a vorbit despre ”o corporaţie internaţională pentru fabricarea vaccinurilor”.

Niciuna dintre cele trei ţări nu are o capacitate semnificativă de fabricare a vaccinurilor, ceea ce ridică întrebări cu privire la cât de realiste sunt ambiţiile lor de a obţine o autosuficienţă mai mare.

Un număr din ce în ce mai mare de ţări din UE au plasat comenzi secundare pentru vaccinuri din Rusia şi China, chiar dacă EMA nu a decis încă dacă sunt sigure şi eficace.

Slovacia a anunţat luni că a comandat 2 milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V şi se aşteaptă ca în această lună să ajungă jumătate din această cantitate, pentru a ajuta la oprireaa creşterii infecţiilor.

Cehia - care se confruntă cu cea mai gravă epidemie de Covid-19 dintre ţările UE - are în vedere, de asemenea, să comande vaccinuri Sputnik V din Rusia.

Între timp, Ungaria a comandat un vaccin dezvoltat de compania Sinopharm din China, prim-ministrul Viktor Orban anunţând duminică că a fost vaccinat.

Cele trei vaccinuri autorizate până acum pentru utilizare în UE, realizate de Pfizer şi partenerul german BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, se bazează pe producţia din ţări precum Germania, Marea Britanie, Elveţia, Belgia şi Olanda.

Kurz a spus că Austria şi Danemarca vor colabora cu Israelul la producerea vaccinului împotriva mutaţiilor coronavirusului şi vor cerceta împreună opţiunile de tratament într-o alianţă numită First Movers Group. Iniţiativa, care urmăreşte o protecţie sporită împotriva viitoarelor pandemii, în plus faţă de furnizarea comună de vaccinuri din UE, urmează deciziei Germaniei de luna trecută de a înfiinţa un grup de lucru care să abordeze blocajele de aprovizionare şi să stimuleze producţia locală.

Kurz a invitat marţi companii farmaceutice cu prezenţă locală, inclusiv Pfizer, Valneva, Novartis, Polymun şi Boehringer Ingelheim, pentru a discuta despre noua iniţiativă.

Pfizer, care a refuzat să comenteze această informaţia, a afirmat că va produce 2 miliarde de doze de vaccin anul acesta - 70% dintre acestea în UE – şi că a efectuat cercetări ample privind eficacitatea acestuia împotriva variantelor de coronavirus.

Un purtător de cuvânt al Boehringer Ingelheim a declarat că atenţia sa nu se concentrează pe vaccinurile umane ”dar dacă primim solicitări, bineînţeles că le vom analiza”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.