Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că elevii din clasele terminale trebuie să poată merge la şcoală şi în localităţile cu rate ridicate de infectare cu noul coronavirus, el explicând că aceştia trebuie să aibă şansa de a se pregăti pentru examenele naţionale care nu ţin cont de scenarii. El anunţă că luni a transmis Ministerului Sănătăţii ”rugămintea” de analiza această posibilitate şi că aşteaptă un punct de vedere din partea specialiştilor epidemiologi în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Să poată merge la cursuri şi în scenariul roşu, aceasta este intenţia. Pentru că examenele naţionale sunt definitorii pentru viitorul elevilor, chiar dacă par vorbe mari, sunt definitorii pentru viitorul acestei ţări. Au o importanţă deosebită. Având în vedere un an de predare online care a generat fără dar şi poate pierderi, este nevoie să se poată recupera cât mai mult în vederea susţinerii acestor examene naţionale: evaluarea naţională şi bacalaureatul. Evaluarea naţională şi bacalaureatul fiind examene naţionale, se organizează la nivel naţional şi nu se organizează pe scenarii galben, verde roşu. Deci este extrem de important să le putem da şansa elevilor de a se pregăti pentru aceste examene în condiţii de siguranţă, iar această şansă presupune, în primul rând, prezenţa la şcoală”, a declarat Sorin Cîmpeanu luni seară, la Digi 24.
 
El a subliniat că şi orele de recuperare a materiei nu se pot face decât cu prezenţa fizică a elevilor la şcoală.
 
”Îmi place să cred că vom respecta de acum încolo un principiu simplu care să ne spună că şcolile sunt cele care se închid ultimele şi se deschis primele, îmi place să cred că cei care sunt îndreptăţiţi să aprecieze din perspectivă epidemiologică vor înţelege importanţa educaţiei pentru întreaga populaţie a României, îndeosebi pentru cei care au de susţinut examene naţionale”, a adăugat Cîmpeanu. 
 
Ministrul a arătat că ”este nevoie de finalizarea analizei în urma căreia să  facem propunerea ca elevii de clasa a opta şi a douăsprezecea să poată merge la şcoală pentru a se pregăti în condiţii de siguranţă”. El a arătat că ministerul pe care îl conduce a transmis luni „rugămintea” de a analiza propunerea în acest sens Ministerului Sănătăţii şi a solicitat ”un punct de vedere fundamentat din perspectivă epidemiologică”.
 
„Îmi place să cred că vom lua această decizie înainte ca oraşe mari din România să ajungă în scenariul roşu”, a adăugat ministrul. 
 
Cîmpeanu a menţionat că va fi analizată modalitatea în care se va face această propunere, amintind că cei care au simptome sau care au persoane vulnerabile din punct de vedere medical în familie nu sunt obligaţi să meargă la şcoală. 
 
Cîmpeanu afirmă că rata de infectare care se înregistrează în unităţile de învăţământ se află „încă mult sub trendul general” şi remarcă faptul că numărul infectărilor este mai mare în rândul angajaţilor din învăţământ decât în rândul elevilor. 
 
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat sâmbătă seară, la Realitatea PLUS, că va propune ca elevii din anii terminali, din clasele a VIII-a şi a XII-a, să meargă fizic la cursuri şi în cazul în care şcoala intră în scenariul roşu.
 
”În total pe cele cinci zile avem 27.000 din cele 60.000 care şi-au declarat dorinţa de vaccinare în centre dedicate mai avem încă 9 zile din această campanie de vaccinare dedicată. La finalul celor 9 zile, pe data 10 martie, dacă se menţine acest ritm, vom avea 35% din personalul din şcoli vaccinat şi dacă ne raportăm la totalul cadrelor didactice vom avea aproape 50%. Consider că acest lucru va contribuie într-o măsură esenţială la siguranţa în şcoli. Repet, avem mai mulţi angajaţi săptămâna aceasta infectaţi decât elevi”, a mai afirmat ministrul Educaţiei. 
 
El a precizat că nu se poate şti câte dintre cadrele didactice s-au infectat în şcoli.    
 
Întrebat dacă Ministerul Educaţiei are în vedere organizarea unei campanii pentru imunizarea tinerilor cu vârste peste 16 ani şi sun 18 ani, pentru care este disponibil unul dintre serurile existente la acest moment, respectiv vaccinul produs de Pfizer, ministrul a răspuns că nu a luat în discuţie acest aspect, dar că acest lucru „va fi un alt element care va contribui la siguranţa în şcoli”, în situaţia în care va exista o recomandare în acest sens din partea specialiştilor în sănătate.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.