Un investigator pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite, Agnes Callamard, a declarat luni că este ”extrem de periculos” că Statele Unite au afirmat că liderul de facto al Arabiei Saudite a aprobat operaţiunea de capturare sau de ucidere a jurnalistului Jamal Khashoggi, dar fără să ia vreo măsură împotriva acestuia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Callamard, raportor special privind execuţiile sumare care a condus investigaţia Naţiunilor Unite referitoare la asasinarea lui Khashoggi în 2018, şi-a reiterat apelul pentru aplicarea de sancţiuni asupra activelor şi angajamentelor internaţionale al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Prinţul a aprobat o operaţiune de capturare sau de ucidere a lui Khashoggi, potrivit unei informaţii desclasificate de SUA, publicată vineri.

Statele Unite au impus sancţiuni unora dintre saudiţii implicaţi, dar nu şi prinţului moştenitor, într-un efort de a păstra relaţiile cu regatul.

Callamard a declarat într-o conferinţă de presă la Geneva că ceea ce a fost declasificat din raport ”pare a fi într-adevăr foarte puţin şi asta este dezamăgitor” şi s-ar fi aşteptat să fie publicate mai multe dovezi materiale.

”În opinia mea, dacă nu chiar periculos, este extrem de problematic să recunoaştem culpabilitatea cuiva şi apoi să îi spunem cuiva că ‘nu vom face nimic, vă rugăm să continuaţi ca şi cum nu am fi spus nimic’. Asta pentru mine este o mişcare extrem de periculoasă din partea SUA ”, a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni că Statele Unite îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe viitorul prinţ moştenitor în viitor, dacă va fi necesar.

”Desigur, ne rezervăm dreptul de a întreprinde orice acţiune la un moment şi într-un mod pe care îl alegem”, a declarat Psaki reporterilor, adăugând că ”Din punct de vedere istoric, Statele Unite, prin preşedinţii democraţi şi republicani, nu au sancţionat de obicei liderii guvernamentali din ţările în care avem diplomat relaţii."

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat sâmbătă că administraţia sa va face un anunţ cu privire la Arabia Saudită luni, dar un oficial de la Casa Albă a sugerat că nu se aşteaptă la noi paşi semnificativi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.