Cehia, dur afectată de pandemia covid-19, a comandat vaccin rusesc Sputnik V pentru a suplini întârzieri ale vaccinurilor de la Uniunea Europeană (UE) şi intenţionează să recurgă de asemenea la vaccinul laboratorului chinez Sinopharm, a anunţat preşedintele ceh Milos Zeman, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După ce l-am consultat pe premierul (ceh Andrej Babis), i-am trimis o scrisoare (preşedintelui rus) Vladimir Putin, prin care îi cer o furnitiruă de vaccin Sputnik V”, a anunţat duminică, la postul Prima TV, preşedintele ceh.

”Informaţii de la Ambasada Rusiei sugerează că ar putea sosi în zilele următoare”, a anunţat liderul prorus şi prochinez.

Zeman a anunţat că va primi bucuros şi vaccinul împotriva covid-19 Sinopharm în ţară - care a înregistrat 1,2 milioane de cazuri şi 20.000 de morţi din cauza covid-19 -, apreciind că ”vaccinurile nu au ideologie”.

Nici vaccinul rusesc Sputnik V şi nici cel al laboratorului chienz Sinopharm nu au primit unda verde a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), spre deosbire de vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford, utilizate în Cehia.

Însă preşedintele Milos Zeman şi premierul Andrej Babis au anunţat că nu mai aşteaptă această autorizare.

”Tot ce ne trebuie este ştampilă a Autorităţii Naţionae (cehe) de Reglementarea Medicamentelor”, a anunţat Andrej Babis, care a fost în vizită Ungaria şi Sebia, ţări care folosesc cele două vaccinuri, pentru a afla mai multe despre ele.

”Şaizecişi cinci de ţări din lume vor vaccinul rusesc, inclusiv şase ţări din UE. Atunci, de ce să se spună «Doamne, ce teribil!»”, a declarat el.

”Credeţi-mă că state membre UE vor cere de asemenea vaccinul Sputnik în câteva luni”, a adăugat liderul populist care, la fel ca Zeman, a fost vaccinat cu ambele doze ale vaccinului americano-german Pfizer-BioNtech.

Germania a anunţat duminică faptul că trimite luni Cehiei 15.000 de doze de vaccin împotriva covid-19, fără să precizeze despre ce vaccin este vorba.

Andrej Babis a precizat că ajutorul german - care intervine după ce Israelul a trimis 5.000 de doze de vaccin Moderna, iar Franţa a promis 100.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech - ar conţine vaccin AstraZeneca.

Cehia este prima ţară ca număr de contaminăr la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi a doua, după Slovacia vecină, ca număr de morţi din cauza covid-19, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

Vaccinarea decurge mai lent decât s-a prevăzut în această ţarăcu 10,7 milioane de locuitori. Medicii cehi au administrat aproximativ 650.000 de doze de vaccin împotriva covid-19. Lideri politici impută această lentoare livrărilor europene.

UE este foarte criticată din cauza unor întârzieri importante în livrările primelor vaccnuri împotriva covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.