Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a acuzat luni Iranul că se află la originea exploziei de săptămâna trecută care a vizat o navă israeliană la Marea Oman şi ameninţă cu o ripostă vizând interese iraniene ”peste tot în regiunea” Orientului Mijlociu, acuzaţii pe care Iranul le respinge, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava MV Helios Ray transporta maşini din oraşul saudit Dammam către Singapore în momentul exploziei, în largul sultanatului Oman potrivit Dryad Global, o societate specializată în securitate maritimă.

Marea Oman se află între Iran şi Oman, la ieşirea din strategica Strâmtoare Ormuz, traversată de o mare parte a petrolului mondial, o zonă în care operează o coaliţie condusă de către Statele Unite.

”Este clar că este un act iranian. Iar în ceea ce priveşte riposta mea, îmi cunoaşteţi politica. Iranul este cel mai mare inamic al Israelului, iar eu sunt hotărât să-l opresc şi vom lovi peste în regiune”, a declarat luni, într-un interviu la radio, Netanyahu.

”Şi mai important, Iranul nu va avea arma nucleară orice-ar fi, îintr-un acord sau fără acord. Asta i-am spus prietenului meu, preşedintele (american Joe) Biden”, a mai declarat Netanyahu, care se află în campanie în vederea  alegerilor legislative de la 23 martie.

El a făcut aceste declaraţii după ce Israelul a efectuat atacuri aeriene nocturne vizând elemente proiraniene în Siria vecină.

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a evocat sâmbătă ipoteza unui atac iranian vizând nava, în contextul în care Teheranul încearcă, potrivit autorităţilor israeliene să extercite presiuni tot mai mari în vederea unei renegocieri în avantajul său cu Statele Unite a Acordului de la Viena dinn2015 în dosarul nuclear iranian.

IRANUL RESPINGE ACUZAŢIILE

Iranul a respins luni acuzaţiile premierul israelian în exerciţiu potrivit cărora se află la originea acestei explozii şi avertizează împotriva unor tensiuni.

”Respingem ferm această acuzaţie”, deoarece ”sursa acestei acuzaţii este ea însăşi cel mai puţin credibilă, lucru care arată invaliditatea acesteia”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Teheran, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.