Papa Francisc se vede murind la Roma ca Suveran Pontif, fără să se întoarcă în Argentina sa natală, potrivit unui interviu transcris într-o carte, intitulată ”Sănătatea papilor”, din care cotidianul argentinian La Nacion a publicat fragmente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest interviu, acordat jurnalistului şi medicului argentinian Nelson Castro la Vatican în februarie 2019, papa spune că se gândeşte la moarte, dar că nu se teme de ea.

Întrebat despre felul în care îşi vede sfârşitul, Francisc, în vârstă de 84 de ani, răspunde că ”voi fi Papă, în funcţie sau emerit. La Roma. Nu mă voi întoarce în Argentina”.

Potrivit autorului cărţii - intitulată ”Sănătatea papilor. Doctor, complot şi credinţă. De la Leon al XIII-lea la Francisc” -, care urmează să apară luni în Argentina, ”este pentru prima oară când un papă vorbeşte despre sănătatea sa cu transparenţa cu care o face Francisc”.

Fostul arhiepiscop al Buenos Airesului, pe nume Jorge Bergoglio, afirmnă că nu-i este dor de Argentina.

”Nu, nu mi-e dor de Argentina. Am trăit acolo 75 de ani. Ceea ce îmi face rău sunt problemele ei”, spune el, referindu-se la criza economică ce zguduie această ţară sud-americană.

Originar dintr-o ţară cu cel mai mare număr de psihologi şi psihiatri pe cap de locuitor, Suveranul Pontif povesteşte de asemenea că a consultat o psihiatră în perioada dictaturii (1976-1983).

El făcea pe atunci parte din Ordinul Iezuit în Argentina şi a fost nevoit să ajute ”oameni în clandestinitate să fie scoşi din ţară pentru a li se salva viaţa”.

”Timp de şase luni, m-am dus să o consult o dată pe săptămână”, dezvăluie Papa.

”Ea m-a ajutat să mă situez faţă de modul de a-mi gestiona fricile la acea vreme. Imaginaţi-vă ce însemna să transporţi o persoană ascunsă într-o maşină - abia ascunsă sub o cuvertură - şi să treci de trei posturi de control al militarilor în zona Campo de Mayo", cea mai mare cazarmă din ţară.

”Tensiunea pe care mi-o provoca acest lucru era enormă”, mărturiseşte Suveranul Pontif.

Papa argentinian a fost vaccinat împotriva covid-19.

În afară de vârsta sa, liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici este considerat o persoană cu risc. La vârsta de 21 de ani, în 1957, el a suferit o pleurezie acută, iar chirurgi i-au extirpat o parte a plămânului drept.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.