Justiţia franceză a abandonat procedurile judiciare împotriva lui Sami Kurdi, un fost ofiţer dezertor din armata siriană, suspectat de crime împotriva umanităţii în 2017, declară o sursă judiciară, confirmând astfel o dezvăluire a cotidianului Le Parisien, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O judecătoare de instrucţie antiteroristă pariziană a emis, la 25 ianuarie, o ordonanţă cu privire la abadonarea procedurilor împotriva acestui fost ofiţer, în vârstă de 33 de ani, care locuieşte la Caen.

Sami Kurdi a dezertat din armata siriană în februarie 2012 şi s-a alăturat rebeliunii. El a stat de vorbă cu AFP în 2012.

El a părăsit ţara în 2013 şi a reuşit să ajungă în Franţa în octombrie 2013 împreună cu soţia şi cei trei copii, pentru a depune o cerere de azil. Un al patrulea copil s-a născut ulterior.

Oficiul francez de protecţia refugiaţilor şi apatrixilor (Ofpra) i-a semnalat cazul justiţiei, suspectându-l de faptul că a comis sau participat la crime înainte de dezertare.

O procedură judiciară a fost deschisă împotriva sa în aprilie 2017, cu privire la ”crime împotriva umanităţii, tortură şi crime de război”.

Sami Kurdi a fost convocat în vederea unei inculpări la 19 iune 2018, însă a ieşit de la interogatoriu cu statutul de martor asistat, confirmă sursa judiciară citată.

Judecătoarea a semnalat încetarea investigaţiilor în decembrie 2018, potrivit ordonanţei cu privire la abandonarea procedurilor, consultată de AFP, însă, după un an şi jumătate de ”linişte” în dosar, Parchetul Naţional Antiterorist (PNAT) a cerut noi investigaţii, în august 2020.

Judecătoarea de instrucţie Stéphanie Tacheau a preferat ca până la urmă să închidă dosarul, la 25 ianuarie, subliniind că ”nicio victimă nu s-a manifestat, nicio crimă anume nu-i poate fi imputată, iar potrivit elementelor de la dosar a ales exilul în locul crimelor”.

”Este o satisfacţie, însă rămânem profund şocaţi de deschiderea acestei anchete. El ar fi trebuit să se întâlnească cu instituţia judiciară într-un singur cadru, şi anume al victimei crimelor regimului lui Bashar al-Assad”, declară pentru AFP avocatele Marie Dosé şi Justine Lévy, care l-au apărat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.