Primarul general Nicuşor Dan a afirmat că cele cinci planuri urbanistice zonale de sector care trebuie suspendate sunt absolut nocive şi distrug sute de hectare de spaţiu verde, cât şi oportunităţile de dezvoltare ale Capitalei. El a adăugat că pe ordinea de zi a Consiliului General figurează un proiect de hotărâre prin care Parcul Natural Văcăreşti va trece în administrarea PMB. Dan a prezentat un amendament care propune suspendarea celor 5 PUZ-uri pe o perioadă de 12 luni. USR a anunţat că susţine amendamentul propus de edilul general al Capitalei. Amendamentul lui Nicuşor Dan privind suspendarea PUZ Sector 2, cel referitor la Sectorul 3, la Sectorul 4, Sectorul 5 şi Sectorul 6 au fost adoptat de către CGMB. Primarul Nicuşor Dan a mulţumit majorităţii USR şi PNL din Consiliul General pentru susţinere şi a precizat că acesta e un moment de cotitură pentru dezvoltarea Bucureştiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE „E un moment de cotitură pentru Bucureşti. Ani de zile a prevalat interesul privat şi diferitele reţele de interese în faţa interesului public. Urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General USR şi PNL a luat azi o decizie curajoasă, o decizie corectă şi şi-a dovedit ei înşişi că acţionează în interes public şi nu privat. Prin aceste PUZ-uri urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, într-o capitală în care bătrânii suferă de boli cardiovasculare şi copiii de probleme respiratorii din cauza poluării. Această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales făcută pentru cetăţean şi nu pentru interese speculative. E o victorie a societăţii civile care reclamă de ani de zile aceste abuzuri, o victorie materializată prin majoritatea PNL şi USR din Consiliul General. Vreau să mulţumesc consilierilor că s-au prezentat la vot cu toţii, au fost 29 de voturi din 29”, a afirmat primarul general, într-o declaraţie de presă.

UPDATE „E un moment de cotitură pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Vreau să le mulţumesc consilierilor din majoritate, USR şi PNL. Vreau să îi felicit pentru că au rezistat presiunilorcare au venit din toate părţile şi ameninţările care au venit din toate părţile în această săptămână. Vreau să vă spun că sunt mândru că sunt susţinut de această majoritate. Vreau să vă mai spun că se pare că în sfârşit Bucureştiul este condus de o autoritate publică, autoritate publică înseamnă cineva care reprezintă publicul, cetăţenii şi luptă pentru ei”, a declarat Nicuşor Dan, după ce CGMB a adoptat amendamentul său care suspendă cele 5 PUZ-uri de sector timp de 12 luni.

UPDATE Amendamentul primarului general care prevede ca cele 5 PUZ-uri de sector să fie suspendate pe o perioadă de 12 luni a fost adoptat de Consiliul General cu 28 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi zero abţineri.

De asemenea, proiectul în integralitatea sa privind suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 339/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Sector 2 a fost adoptat cu 29 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi zero abţineri. 

Acelaşi amendament pentru Sectorul 3, propus de Nicuşor Dan, a fost adoptat de către CGMB cu 29 de voturi „pentru”, 24 „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul în integralitatea sa a fost adoptat cu 29 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi zero abţineri. 

De asemenea, proiect de hotărâre pentru suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 443/2018 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal a fost aprobat în CGMB cu 29 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi zero abţineri.

Proiect de hotărâre pentru suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 242/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ Coordonator Sector 5, pentru o perioadă de 12 luni, a fost aprobat cu 29 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi zero abţineri. 

Amendamentul pentru suspendarea timp de un an a PUZ pentru Sector 6 a fost adoptat de CGMB cu 29 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi zero abţineri. 

Totodată, a fost aprobată şi proiectul de hotărâre pentru suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 68/14.02.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) - Modificare şi Actualizare PUZ Coordonator Sector 6 şi a Hotărârii C.G.M.B. nr. 336/2020 privind rectificarea Hotărârii C.G.M.B. nr. 68/2020. Au fost 29 voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi zero abţineri. 

UPDATE Nicuşor Dan a prezentat un amendament pe care l-a propus cu privire la cele 5 PUZ-uri de sector care prevede suspendarea acestora pe o perioadă de 12 luni.

„Art. 1 - H.C.G.M.B nr. 339/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal se suspendă pe o perioadă de 12 luni începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Pe perioada suspendării HCGMB nr. 339/2020, primarul şi direcţiile din cadrul aparatului de specialitate ale primarului general vor analiza neconcordanţele cu legislaţia aplicabilă în domeniul urbanismului la nivel de Unitate Teritorială Reglementată (UTR), în vederea identificării situaţiilor neconforme.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, primarul general şi aparatul de specialitate vor comunica public Unităţilor Teritoriale Reglementate în care au fost identificate neconcordanţe cu legislaţia aplicabilă în domeniul urbanismului.

La expirarea celor 90 de zile, primarul general şi aparatul de specialitate vor organiza dezbateri publice în vederea identificării soluţiilor optime de reglementare urbanistică.

Art. 2 Prevederile articolului 1, alineatul 1 nu se aplică certificatelor de urbanism pentru autorizare emise anterior adoptării prezentei hotărâri şi autorizaţiilor de construire/desfiinţare aflate în curs de emitere şi pentru care au fost deja emise certificate de urbanism în baza HCGMB nr. 339/2020.

Cererile pentru emiterea certificatelor de urbaanism pentru autorizare depuse anterior momentului intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi nesoluţionate se vor soluţiona conform legislatiei specifice în vigoare.

Primatul Municipiului Bucureşti şi primarii sectoarelor Municipiului Bucureşti au obligaţia de a comunica CGMB până luni 1 martie 2021, ora 17.00, lista tuturor cererilor depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare formulate până la 26 februarie 2021, aflate în curs de soluţionare.

Pe perioada suspendării HCGMB nr. 339/2020, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de consturire/desfiinţare care vor fi emise de primarul municipiului Bucureşti şi de primarii sectoarelor municipiului Bucureşti vor respecta prevederile documentaţiilor de urbanism anterioare HCGMB nr. 339/2020.

Articolul 3 se elimină şi articolul 4 rămâne neschimbat şi devine articolul 3”, arată amendamentul prezentat de către primarul general în şedinţa de vineri a CGMB. 

USR a anunţat că renunţă la amendamentul care prevede suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector pentru o perioadă de 24 de luni şi susţine varianta propusă de Nicuşor Dan care vizează suspendarea acestora pentru o perioadă de un an. 

ŞTIREA INIŢIALĂ „Avem nişte puncte importante pe ordinea de zi. În primul rând, suspendarea executării celor cinci planuri urbanistice zonale de sector, absolut nocive care distrug sute de hectare de spaţiu verde în planul urbanistic general, care distrug oportunităţi de dezvoltare, cum este metroul de suprafaţă în zona Ferentari-Giurgiului care pot să conecteze 200.000 de oameni cu puncte importante ale oraşului. Care distrug posibilitatea oraşului de a avea o promenadă, locuri de sport, de petrecere a timpului liber, pe malurile lacurilor din nordul Bucureştiului. Este inadmisibil în momentul în care, dacă noi vrem să avem o dezvoltare sustenabilă, dacă noi vrem să avem investitori serioşi care să vină în oraşul acesta, este inadmisibil să dai nişte PUZ-uri care reglementează situaţia pentru oameni şi PUZ-urile acestea să fie anulate în instanţă, la cererea unor cetăţeni sau organizaţii neguvernamentale”, a declarat Nicuşor Dan, vineri la începutul şedinţei Consiliului General. 

El a anunţat că promite stabilitate şi predictibilitate investională în Bucureşti.

„Unul dintre lucrurile pe care promit că le vom face este să dăm o stabilitate şi o predictibilitate investională în ţara aceasta, în oraşul acesta. Nu se mai poate să dăm nişte acte normative la nivel de Consiliu General, la nivel de Primăria Capitalei, care să afecteze sute de mii de oameni şi care să fie anulate în instanţă”, a completat edilul general.

Primarul Capitalei a mai spus că un alt proiect de hotărâre vizează Parcul Natural Văcăreşti.

„Tot în zona de protecţie a mediului şi de spaţiu verde avem un proiect prin care solicităm trecerea în administrarea noastră a Parcului Natural Văcăreşti. Acolo vrem să deschidem un concurs de arhitectură pentru că este un potenţial uriaş şi turistic pentru bucureşteni acest Parc Natural Văcăreşti”, a mai precizat Nicuşor Dan.

Preşedinta PNL Bucureşti Violeta Alexandru a anunţat vineri că liberalii din Consiliul General vor susţine propunerea primarului general în legătură cu suspendarea PUZ-urilor, întrucât „nu este nimeni nici absurd, nici rigid”. Ea a precizat doar că PNL doreşte ca această situaţie să nu fie tărăgănată inutil şi să se facă foarte reprede demersurile necesare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.