Statele Unite au ucis cel puţin 17 combatanţi din cadrul coaliţiei paramilitare irakiene proiraniene Hashd al-Shaabi, în atacuri aeriene la frontiera dintre Irak şi Siria, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), într-o operaţiune militară prezintă drept ”defensivă” de către Departamentul american al Apărării, vizând infrastructuri folosite de către miliţii proiraniene în Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste infrastructuri ”se aflau la un post de frontieră folosit de către miliţii susţinute de Iran, mai ales de (gruparea)  Kataeb Hezbollah”, a precizat un purtător de cuvânt al departamentului, John Kirby.

”Atacurile aeriene au fost autorizate de către preşedintele Joe Biden ca răspuns unor atacuri recente împotriva personalului american şi coaliţiei din Irak şi unor ameninţări în curs vizând acest personal”, a precizat el.

Potrivit unor informaţii preliminare ale Observatorului Siiran al Drepturilor Omului (SOHR), în aceste atacuri au fost distruse trei camioane de muniţie care soseau din Irak, la nivelul unui post de frontieră ilegal, situat la sud de oraşul sirian Abu Kamal (Al-Bukamal).

”Sunt miulţi morţi. Cel puţin 17 combatanţi au fost ucişi, potrivit unui bilanţ preliminar, toţi membri ai Hashd al-Shaabi”, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman, referindu-se la puternica coaliţie paramilitară militară irakiană proiraniană.

MESAJ CLAR

Trei atacuri au fost imputate unor grupări armate proiraniene în decurs de o săptămână, în contextul în care Statele Unite cer concesii Teheranului, înaintea unei reveniri în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Donald Trump a retras ţara în mai 2018.

Potrivit unor oficiali americani, modul de operare al acestor atacuri este acelaşi mod de operare al zeci de atacuri vizând interese occidentale, comise de la sfârşitul lui 2019 şi până la sfârşitul lui 2020.

”Este acelaşi stil de atac, iar informaţii clasificate arată că altele vor urma”, a declarat pentru AFP un oficial american sub protecţia anonimatului.

”Acest răspuns militar proporţionat a fost realizat în paralel cu măsuri diplomatice, şi anume consultări cu partenerii din cadrul coaliţiei” antijihadiste în Irak şi Siria, a subliniat John Kirby.

”Operaţiunea transmite un mesaj fără ambiguitate: preşedintele Biden va apăra forţele americane şi pe cele ale coaliţiei” antijihadiste, a conchis el.

”În acelaşi timp, am acţionat în mod calculat, pentru a calma situaţia în estul Siriei şiîn Irak”, a subliniat el.

Televiziunea siriană de stat a confirmat vineri, citând un reporter la Deir Ezzor, că mai multe zone din estul ţării au fost vizate de atacuri aeriene americane, potrivit Reuters.

Mai multe clădiri au fost distruse în apropierea unui post de frontieră folosit de mai multe miliţii susţinute de Iran, între care Kataeb Hezbollah şi Kataeb Sayyid al Chouhada, potrivit Pentagonului.

Faptul că atacurile au avut loc doar în Siria şi nu şi în Irak oferă Guvernului irakian posibilitatea să ancheteze cu prvire la atacuri vizând ţinte americane la Erbil, la 15 februarie, soldate cu un mort şi mai mulţi răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.