Statele Unite au derulat mai multe atacuri aeriene în Siria asupra unor unităţi din apropierea graniţei cu Irakul folosite de grupări susţinute de Iran, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentagonul a transmis că atacurile au fost un răspuns la un atac cu rachetă în Irak de luna aceasta în care a fost ucis un civil şi rănit un membru al armatei SUA şi alţi militari din coaliţie.

„Acest răspuns militar proporţional a fost efectuat laolaltă cu măsuri diplomatice, inclusiv consultări cu parteneri din coaliţie”, a spus principalul purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. „Operaţiunea transmite un mesaj clar: preşedintele Biden va acţiona pentru a proteja personalul american şi al coaliţiei. În acelaşi timp, am acţionat într-un mod deliberat care are ca obiectiv aplanarea întregii situaţii din estul Siriei şi Irak”.

Kirby a mai spus că atacurile aeriene conduse de SUA „au distrus mai multe dotări la un punct de control de graniţă folosit de un număr de grupări susţinute de Iran”.

Aceste atacuri aeriene reprezintă prima acţiune militară derulată de administraţia Biden.

Atacurile cu rachetă asupra poziţiilor SUA în Irak au avut loc în timp ce Washingtonul şi Teheranul încearcă să revină la acordul nuclear din 2015 abandonat de fostul preşedinte Donald Trump.

La începutul lunii, mai multe rachete au lovit baza militară americană din aeroportul internaţional Erbil din regiunea condusă de kurzi. A fost ucis un civil care nu era american, iar mai mulţi constructori americani au fost răniţi şi un soldat. Câteva zile mai târziu, la nord de Bagdad, a avut loc un alt atac, în care a fost rănit un civil.

Administraţia Biden a condamnat atacul din 15 februarie, iar după ce un grup şiit şi l-a asumat, Kirby a spus marţi că Irakul are sarcina de a ancheta atacul şi că vor fi făcute mai multe comentarii odată ce investigaţia va fi finalizată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.