Premierul armean Nikol Paşinian a denunţat joi o tentativă de puci, după ce Statul Major i-a cerut să demisioneze, şi îi îndeamnă pe susţinătorii săi la manifestaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Guvernului nu a ezitat să acuze Statul Major, în urma acestor îndemnuri la demisie, în contextul în care este slăbit după înfrângerea pe carea suferit-o în războiul cu Azerbaidjanul în Nagrno Karabah.

”Consider că declaraţia Statului Major este o tentativă de lovitură de stat militară. Îi îndemn pe toţi susţinătorii noştri să se adune în Piaţa Republicii”, la Erevan, a scris el pagina sa de Facebook.

Într-o alocuţiune transmisă în direct pe această reţea de socializare, preferata sa, Paşinian a anunţat apoi destituirea generalului Onik Gasparian de la conducerea Statului Major.

Premierul armean a anunţat că se duce el însuşi în Piaţa republicii şi că se va adresa susţinătorilor săi.

El a dat asigurări, tot pe Facebook, că ”forţele de ordine asigură securitatea adunării”.

Paşinian a îndemnat armata ”să se supună poporului” şi ”să-şi facă treaba”, în faţa a aproximativ 20.000 de susţinători adunaţi în piaţă.

”ULTIMA ŞANSĂ” SĂ PLECE DE LA PUTERE FĂRĂ VIOLENŢE

Opoziţia, care cere plecarea de la putere a lui Nikol Paşinian în urma înfrângerii militare armene de către Azerbaidjan în Nagorno Karabah, la sfârşitul lui 2020, a îndemnat la rândul său la manifestaţii joi.

Principalul partid de opoziţie armean l-a îndemnat joi pe Paşinian să profite de ”ultima şansă” de a pleca de la putere fără violenţe, în vederea evitării unui”război civil”.

”Îl îndemnăm pe Nikol Paşinian să nu conducă ţara către un război civil şi o vărsare de sânge. Paşinian are o ultiimă şansă să plece fără să existe tulburări”, a anunţat Partidul Armenia Prosperă, principala formaţiune de opoziţie, în urma îndemnului Statului Major la demisia şefului Guvernului.

KREMLINUL, ÎNGRIJORAT

Nikol Paşinian l-a destituit miercuri pe Tigran Haciatrian, adjunctul generalului Gasparian, ceea ce a determinat Statul Major să-i ceară demisia, într-un comunicat, în care apreciază că premierul ”nu mai este în măsură să ia deciziile care se impun”.

Statul Major îl acuză de ”atacuri menite să discrediteze forţele armate”.

Premierul l-a destituit pe Tigran Haciatrian pentru că acesta din urmă i-a ironizat în presă declaraţii care pun în discuţie fiabilitatea unui sistem de armament rusesc, lansatoarele de rachete de tip Iskander, în Războiul din Nagorno Karabah.

Statul Major consideră că această decizie are la bază doar ”sentimentele şi ambiţiile personale” ale lui Nikol Paşinian.

Kremlinul s-a declarat ”îngrijorat” de această situaţie şi îndeamnă ”la calm” în această fostă republică sovietică.

”Urmărim situaţia din Armenia cu îngrijorare (...) şi bineînţeles că îndemnăm toată lumea la calm”, a subliniat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

ÎNFRÂNGERE

Premierul armean se află de săptămâni de zile în centrul unor presiuni ale opoziţiei, care-i cere demisia.

În timpul conflictului din Nagorno Karabah, Paşinian a acceptat, în faţa riscului unei înfrângeri usturătoare, cu susţinerea armatei şi Statului Major armene, condiţiile unui armistiţiu care implică pierderi teritoriale importante, negociat de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Erevanul deţine în continuare controlul de facto, prin intermediul separatiştilor armeni din Nagorno Karabah, asupa celei mai mari părţi a regiunii.

Nikol Paşinian, care a ajuns la putere în 2018, a exclus să demicioneze până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.