Vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 94% împotriva cazurilor simptomatice de covid-19, arată un studiu de mare amploare relaizat în Israel, care confirmă datele testelor clinice şi rolul crucial al campaniilor de vaccinare în vederea unei opriri a pandemiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vorba despre prima probă validată de colegi a eficienţei unui vaccin în condiţiile din viaţa reală”, declară pentru AFP Ben Reis, unul dintre autorii acestui studiu, publicat miercuri în prestigioasa revistă New England Journal of Medicine.

Până acum, eficienţa vaccinului americano-german a fost dovedită prin studii clinice, realizate asupra a mii de persoane, însă nu în condiţii reale, care implică o mare varietate de persoane şi de comportamente şi provocări logistice, precum păstrarea la frig.

Studiul a fost realizat pe baza unor date provenind de la 1,2 milioane de persoane, îngrijite de către unul dintre cele mai mari organisme de sănătate din Israel - Clalit Health Services - în perioada 20 decembrie 2020-1 februarie 2021.

În acest moment, varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă în mod liber în Israel, ceea ce face aceste rezultate cu atât mai interesante.

Aproape 600.000 de persoane care au fost vaccinate cu acest vaccin au fost ”asociate” în mod riguros altor 600.000 de persoane care nu au fost vaccinate şi care prezintă caracteristici foarte asemănătoare în privinţa sexului, vârstei, dar şi comorbidităţii şi locului în care locuiesc.

Prin comparaţii între cele două grupuri, autorii studiului arată că vaccinarea a redus cu 94% cazurile simptomatice de covid-19, cu 92% cazurile garve de boală şi cu 87% spitalizările.

Aceste niveluri sunt valabile în privinţa protecţiei obţinute la cel puţin şapte zile după rapel.

Însă ”un efect destul de consecvent s-a observat inclusiv înaintea celei de a doua doze”, declară pentru AFP Noam Barda, unul dintre cei doi autori principali ai studiului, cu o eficienţă de 57% în cazul covid-19 cu simptome şi de 62% în cazuri grave.

Vaccinul a avut de asemenea o eficienţă de 72% în împiedicarea morţii din cauza covid-19 după prima doză, însă numărul mic din acest studiu face rezultatul mai puţin fiabil.

Eficienţa este relativ constantă la toate grupele de vârstă, ”inclusiv la persoanele în vârstăde peste 70 de ani”, precizează  Ben Reis.

În schimb, ”avem indicatori care arată că, la persoanele care au multe boli (anterioare), vaccinul merge uşor mai puţin bine”.

Studiul relevă de asemenea o eficienţă de 92% împotriva posibilităţii de a fi infectat - şi nu doar de a dezvolta simptome.

Acesta este un indicator crucial, iar în cazul în care va fi confirmat, ar arăta că persoanele vaccinate cu Pfizer-BioNTech nu mai pot transmite virusul.

Însă acest rezultat este necesar să fie luat cu prudenţă, avertizează autorii studiului.

Este un rezultat încurajator, dar ”acest studiu nu poate garanta că am detectat toate infecţiile asimptomatice”, avertizează Noam Barda.

Pentru a face acest lucru este necesar ca ca toţi participanţii să fie testaţi cu regularitate, în mod proactiv, ceea ce nu s-a întâmplat în acest studiu.

Alt studiu al Clalit este în curs în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.