Un fost agent din cadrul Securităţii siriene, Eyad al-Gharib, a fost condamnat miercuri de către un tribunal german la patru ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de complicitate la crime împotriva umanităţii - primul verdict de acest fel de la începutul Războiului civil din Siria, în urmă cu zece ani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eyad al-Gharib, în vârstă de 44 de ani, a fost găsit vinovat de Tribunalul de mare instanţă de la Koblenz de faptul că a arestat cel puţin 30 de activişti din cadrul opoziţiei, în urma unei manifestaţii împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în 2011, şi de faptul că i-a trimis într-un centru al Securităţii, în pofida faptului că tia că urmau să fie torturaţi.

”Este o etapă importantă în recunoaşterea responsabilităţii Guvernului sirian în recurgerea sistematică la torturarea civililor”, a subliniat avocatul organizaţiei Open Society Justice Initiative, Steve Kostasq, care reprezintă reclamanţi sirieni.

Guvernul sirian dezminte că torturează deţinuţi.

Avocaţii lui Eyad al-Gharib au pledat în favoarea achitării clientului lor. Ei au subliniat că acesta a acţionat la ordinul superiorilor săi.

Tribunalul din Koblenz îl judecă, de asemenea, pe sirianul Anwar R., un fost agent al serviciilor de informaţii, inculpat cu privire la uciderea a 58 de persoane într-o închisoare de la Damasc în care, potrivit acuzării, cel puţin 4.000 de activişti din opoziţie au fost torturaţi în 2011 şi 2012.

Potrivit avocatului sirian Anwar al-Buni, verdictul fără precedent pronunţat miercuri urmează să accelereze eforturi cu privire a judecarea unor foşti membri ai Guvernului sirian suspectaţi de crime de război, care trăiesc în Europa.

”Acest verdict vizează ansamblul regimului (al-Assad) şi nu doar un individ. El permite să se spere că se poate face dreptate”, apeciază avocatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.