Grupul energetic italian Enel va investi masiv în regenerabile şi reţele în România, spune Carlo Pignoloni, CEO şi country manager Enel România, potrivit căruia singura modalitate de a reduce costul energiei pentru consumatori este să investească în regenerabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem unul dintre actorii tranziţiei energetice in lume, investiţiile noastre sunt în linie cu domeniile menţonate de Frans Timmermans. În România, avem companii perfect aliniate tranziţiei energetice, vrem să investim în regenerabile, în eficienţă, de exemplu pentru transport şi clădiri, în reţele digitalizate, şi să rămânem un actor mare în piaţa liberă. Planul nostru strategic prezentat în noiembrie anul trecut arată că vom investi masiv în regenerabile şi reţele în România. Trebuie să fim pragmatici, o lege în Parlament care transcrie directivele europene poate reprezenta o mare oportunitate", a declarat Carlo Pignoloni, CEO şi country manager Enel România, în cadrul evenimentului online ZF Power Summit 2021.

Despre sectorul de regenerabile, acesta afirmă că este enorm de mult de făcut.

"Tranziţia energetică este acum, nu peste câţiva ani. Regenerabile sunt mai puţin predictibile, dar aceasta este o problemă rezolvată în alte ţări. Trebuie să punem în discuţie capacităţile de stocare, baterii, demand response; acestea sunt realităţi despre care acum noi discutăm prea puţin. Evident trebuie să investim în reţele, nu numai la nivel de transport, ci şi în distribuţie, pentru că acestea reprezintă un factor care face posibilă tranziţia energetică", a adăugat el.

În multe ţări europene, prosumatorii au ajuns la un nivel de capacităţi măsurate în GW, deci trebuie digitalizate reţelele, în acord cu autorităţile de reglementare, a mai spus reprezentantul Enel România.

"Volumul capacităţilor de regenerabile plănuite: vrem să investim foarte mult, depinde de condiţiile de piaţă. Regenerabilele duc costul energiei în jos, şi depinde de mediul concurenţial: cu cât vor fi mai bune condiţiile de piaţă, cu atât mai mult vom putea investi. Singura modalitate de a reduce costul energiei pentru consumatori este să investim în regenerabile. Avem planuri ambiţioase, însă depinde mult de condiţiile de piaţă", a mai spus Carlo Pignoloni.

Despre discountul comercial acordat în cadrul procesului de liberalizare a pieţei, acesta spune că, la fel ca toţi ceilalţi jucători din piaţă, compania a dat acest discount clienţilor după liberalizarea pietei, pentru a avea timp să decidă.

"Am răspuns acestei cereri pentru ca ei, clienţii, să aibă timp să se informeze. E nevoie de această dezbatere pentru că, până la urmă, clienţii sunt cea mai importantă parte în proces. Au o putere mare de a influenţă domeniul energiei – dacă achiziţionează o maşină electrică sau termică de exemplu, influenţează puternic domeniul", precizează acesta.

Carlo Pignoloni afirmă că Enel România are în plan să investească puternic în reţele, peste nivelul de anul trecut, dar şi în regenerabile, acestea fiind cele mai importante două domenii pentru grup.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.