Ucrana a declanşat proceduri judiciare, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, împotriva Rusiei, pe care o acuză de faptul că a desfăşurat ”operaţiuni de asasinare ţintită a unor presupuşi opozanţi”, a anunţat marţi într-un comunicat CEDO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestei plângeri - depusă vineri -, aceste asasinate au fost comise ”în Rusia şi pe teritoriul altor state, inclusiv altor state membre ale Consiliului Europei (CoE), în afara unei situaţii de conflict armat”, a anunţat Curtea, cu sediul la Strasbourg.

Această ”cerere interstatală” - o procedură prin care un stat dă în jdecată la CEDO alt stat - este a noua depusă de către Kiev împotriva Moscovei.

Patru cereri sunt în curs de examinare la braţul juridic al CoE, din care Rusia şi Ucraina fac parte, potrivit CEDO,

Guvernul ucrainean acuză totodată Rusia de faptul că ”nu efectuează anchete cu privire la aceste operaţiuni de asasinare” şi de faptul că ”organizează în mod deliberat operaţiuni de disimulare, vizând să contracareze eforturi de a-i găsi pe vionovaţi”, mai arată Curtea, fără să ofere precizări cu privire la aceste asasinate.

Kievul invocă o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei europene a drepturilor omului cu privire la ”dreptul la viaţă”, precizează CEDO.

Celelalte plângeri interstatale depuse de Kiev împotriva Moscovei - aflate în cus de examinare - privesc ”evenimente care au avut loc în estul Ucrainei, inclusiv doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, în iulie 2014”, ”numeroase încălcări ale Convenţiei” în Crimeea şi un ”incident naval care a avut loc în Strâmtoarea Kerci în 2018 şi care a condus la confiscarea a trei nave ale Marinei ucrainene şi echipajelor lor”.

Anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un război sângeros cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, soldat cu 13.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.