Cea mai veche operă de artă rupestră australiană este un cangur, pictat acum mai mult de 17.000 de ani de aborigeni şi datat graţie analizei cuiburilor de viespi la fel de vechi, potrivit unui studiu publicat luni, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opera, pictată într-un stil realist reproducând animalul la dimensiunile sale reale, a fost găsită împreună cu reprezentări ale altor animale pe tavanul unui adăpost de stâncă din regiunea Kimberley (nord-vestul Australiei).

Chiar dacă populaţiile aborigene locuiesc în regiune din timpuri ancestrale, este foarte dificil de datat operele lor de artă. 

"Principalul obstacol (...) este că au folosit rar un pigment care permite datarea cu tehnicile actuale", a explicat pentru AFP Damien Finch, geocronolog la Universitatea din Melbourne şi autor al studiului apărut în revista Nature Human Behaviour.

Împreună cu colegii său, el a stabilit data cu ajutorul resturilor de cuib de viespi, realizate din noroi datat, care au fost găsite sub şi deasupra picturilor.

Ei au determinat că pictura cangurului datează de acum 17.000 - 17.500 de ani.               

Datarea celor mai vechi picturi intacte "are o mare importanţă pentru poporul aborigen şi australieni", a indicat Cissy Gore-Birch, şeful Asociaţiei Aborigenilor Balanggarra, într-un comunciat al Universităţii Australia Occidentală.

În total, echipa lui Damien Finch a datat 27 de cuiburi vechi de viespi distribuite pe 16 picturi în opt adăposturi, cu opere de artă în stil naturalist (reprezentări fidele ale faunei şi florei) vechi de 13.000 - 17.000 de ani

Ele reprezintă în special animale, dintre care un şarpe, şopârle şi marsupiale, dintre care canguri şi urşi koala. 

Reprezentările animale domină arta rupestră, fie că este în Franţa, Spania sau Indonezia. 

"Este o descoperire semnificativă, deoarece prin aceste estimări putem înţelege puţin din lumea în care au trăit aceşti artişti antici", a adăugat Damien Finch în comunicat. 

"Nu vom şti niciodată ce gândeau artiştii care au pictat aceste opere acum 600 de generaţii, dar ştim că perioada Naturalistă s-a întins până la finalul perioadei glaciare", încheiată acum 10.000 de ani, a precizat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.