Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia din Myanmar, Belarus, dosarul nuclear iranian, dar şi relaţiile UE cu Rusia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE au fost abordate situaţia din Myanmar, situaţia din Belarus, Etiopia, Sahel, dosarul nuclear iranian, Comunicarea Comisiei Europene privind Vecinătatea Sudică şi Comunicarea Comisiei Europene privind multilateralismul.

De asemenea, agenda reuniunii a inclus o dezbatere cu privire la relaţiile UE cu Rusia, situaţia din Hong Kong şi elaborarea Busolei Strategice, precum şi un schimb de opinii prin video-conferinţă cu Antony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii.

"Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea fermă a loviturii de stat militare din Myanmar din 1 februarie 2021. A făcut apel la abţinerea de la orice formă de violenţă şi la revenirea la forma de guvernământ instituită în urma alegerilor legitime din 8 noiembrie 2020. Ministrul român a propus, pe de o parte, consolidarea dialogului cu statele like-minded, inclusiv din ASEAN, şi, pe de altă parte, adoptarea de sancţiuni de către UE. A subliniat că România, în calitate de preşedinţie în exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor, a susţinut puternic adoptarea unei declaraţii a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor, prin care această organizaţie a exprimat îngrijorarea serioasă pentru lovitura de stat, pentru detenţia arbitrară a liderilor guvernării civile, a membrilor societăţii civile, a activiştilor pentru drepturile omului şi prin care s-a solicitat ferm respectarea instituţiilor democratice şi a statului de drept, reinstalarea guvernului ales, reluarea activităţii parlamentului, eliberarea celor deţinuţi arbitrar, respectarea libertăţii de expresie şi abţinerea de la violenţă împotriva publicului", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Conform sursei citate, Aurescu s-a referit la situaţia din Belarus, exprimând condamnarea puternică a recentelor măsuri represive contra jurnaliştilor şi apărătorilor drepturilor omului, precum şi necesitatea continuării presiunii internaţionale pentru derularea unui dialog real cu opoziţia şi societatea civilă. De asemenea, a solicitat progrese în pregătirea planului pentru un Belarus democratic, decis de Consiliul European anul trecut ca urmare a unei propuneri a preşedinţilor României, Poloniei şi Lituaniei. 

"Discuţia privind relaţiile dintre UE şi Rusia a avut loc în pregătirea dezbaterii pe subiect din cadrul Consiliului European care va avea loc în martie 2021. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că vizita la Moscova a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell (5-6 februarie 2021) semnalează clar că relaţiile UE-Rusia au ajuns la un punct de inflexiune, iar Moscova a demonstrat că este tot mai asertivă în raport cu instituţiile UE şi statele membre. A subliniat că, în acest context, unitatea UE este esenţială şi că aceasta depinde de o mai bună pregătire a angajării în dialog cu Rusia, dar şi de o coordonare mai strânsă atât la nivelul UE, cât şi cu partenerii (SUA, Regatul Unit, NATO)", arată MAE.

Oficialul român a apreciat, la fel ca majoritatea celorlalţi miniştri de externe europeni, că acţiunea pe termen scurt a UE ar trebui să vizeze adoptarea de noi măsuri restrictive în contextul deteriorării drepturilor omului în Rusia, inclusiv în ceea ce priveşte cazul Navalnîi. El a insistat asupra unei bune pregătiri a dezbaterii de la Consiliul European din 25-26 martie, subliniind că UE trebuie să adopte o abordare mai strategică a relaţiei cu Rusia, inclusiv din perspectivă regională. Astfel, cele cinci principii directoare care guvernează în prezent relaţia cu Rusia reprezintă o bază minimă, fiind necesară nu doar aplicarea lor ca sistem şi în mod echilibrat, dar şi reflecţia asupra elaborării unei strategii privind relaţia UE-Rusia. 

"În privinţa vecinătăţii, Bogdan Aurescu a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic, prin vizite la nivel înalt, în special în cele asociate UE (Georgia, R. Moldova, Ucraina) şi printr-o pregătire minuţioasă a Summit-ului din acest an al Parteneriatului Estic, care are nevoie de o abordare nouă, inovativa, substanţială. A reamintit relevanţa discuţiei pe care deja a promovat-o pe agenda CAE, împreună cu omologi din alte state membre, pe tema întăririi rolului şi influenţei UE în soluţionarea conflictelor prelungite din regiune şi de a avea o dezbatere ministerială pe acest subiect cât mai curând posibil", mai arată MAE.

De asemenea, ministrul Aurescu a participat la o întâlnire informală cu membri din conducerea fundaţiei liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, găzduită de Lituania, fiind discutată situaţia drepturilor omului şi oportunitatea adoptării de noi sancţiuni. Ministrul Aurescu a evocat necesitatea ca UE să consolideze susţinerea pentru societatea civilă democratică şi interacţiunea cu societatea rusă în general, inclusiv în ce priveşte comunicarea publică, poziţie pe care a reiterat-o şi în cadrul discuţiilor privind relaţiile UE-Rusia.

"În cadrul schimbului de opinii cu secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa cooperării transatlantice, susţinută în mod constant de România în calitate de partener strategic ferm şi de încredere al Statelor Unite. A punctat necesitatea consolidării parteneriatului dintre UE şi SUA, membri ai aceleiaşi comunităţi de valori şi securitate, şi a reliefat că împreună pot fi identificate soluţii eficiente la provocările globale actuale şi viitoare, inclusiv prin reformarea sistemului multilateral şi consolidarea ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi promovarea valorilor democratice. În acest sens, a salutat intenţia preşedintelui Biden de a organiza un Summit al Democraţiilor, în special având în vedere că valorile şi principiile se află în centrul parteneriatului cu SUA. A arătat că România, în calitate de Preşedinţie a Comunităţii Democraţiilor, este pregătită să contribuie la concretizarea acestei iniţiative. Ministrul român a menţionat totodată importanţa unei cooperări strânse UE-SUA pe dosare regionale, precum Vecinătatea Estică, regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest, inclusiv din perspectiva conflictelor prelungite existente în regiune şi care continuă să necesite o atenţie sporită", adaugă MAE.

De asemenea, el a adus în discuţie nevoia de consolidare a rezilienţei strategice, prioritate care poate fi realizată printr-un efort comun UE-SUA. În context, ministrul Aurescu a reamintit decizia Bucureştiului de a găzdui un Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, ca platformă dedicată iniţiativelor şi proiectelor în acest domeniu.

Totodată, ministrul Aurescu a semnalat rolul pe care aprofundarea relaţiilor economice cu SUA şi creşterea investiţiilor transatlantice în proiecte de conectivitate, precum cele dezvoltate în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, cum ar fi Rail2Sea şi Via Carpathia, îl pot avea în îndeplinirea obiectivului de rezilienţă. 

Conform sursie citate, subiectul privind elaborarea Busolei Strategice, document de orientare la nivel european în domeniul securităţii şi apărării, a fost amânat, din lipsă de timp, pentru o reuniune viitoare a Consiliului Afaceri Externe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.