Ambasadorul Italiei la Kinshasa a fost ucis luni prin împuşcare, într-un atac armat care a vizat un convoi al Programului Alimentar Mondial (PAM), în timpul unei vizite în apropiere de Goma, în estul Republicii Democratice Congo, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul Luca Attanasio ”a murit din cauza rănilor”, a declarat o sursă de rang înalt de la Kinshasa.

Alte două persoane au fost ucise în atac, a anunţat un purtător de cuvnt al armatei în regiunea Nord-Kivu, maiorul Guillaume Djike, fără să precizeze identitatea victimelor.

Cele două voctime ar fi şoferul şi garda de corp a ambasadorului, potrivit mai multor surse.

Ministerul italian de Externe a confirmat ulterior moartea lui Luca Attanasio, precizând că el călătorea cu un convoi ONU în estul ţării.

”Cu o profundă tristeţe, ministerul confirmă moartea, azi (luni) la Goma, a ambasadorului Italiei în Republica Democratică Congo, Luca Attanasio, şi a unui militar”, anunţă într-un comunicat Guvernul italian.

Ei călătoreau cu o maşină ”într-un convoi MONUSCO”, Misiunea Căştilor Albastre prezentă în RDCongo de 20 de ani, precizează ministerul.

Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio, care se află la Bruxelles, la o reuniune cuomologii săi europeni, a anunţat că se întoarce anticipat la Roma.

”Forţele armate congoleze efectuează verificări pentru a afla cine sunt atacatorii”, a anunţat armata congoleză.

Atacul vizând convoiul PAM a avut loc la nord de Goma, capitala provinciei Nord-Kivu, afectată de violenţa unor grupări armate de peste 25 de ani.

În această regiune se află Parcul Naţional Virunga, o adevărată bijuterie turistică, de asemenea teatrul unor conflicte din regiune, în care zeci de grupări armate îşi dispută controlul asupra bogătţiilor solului şi subsolului.

Parcul este supravegheat de 689 de rangeri înarmaţi, dintre care cel puţin 200 au fost uciţi în exerciţiul funcţiunii, potrivit unor oficiali.

Luca Attanasio, în vârstă de 43 de ani, era ambasador în RDCongodin octombrie 2019, după ce a sosit în ţară cu doi ani mai înainte, ca şef de misiune, potrvit biografiei sale oficiale.

El a intrat în cariera diplomatică la sfârşitul lui 2013, în urma unor studii comerciale la Universitatea Luigi Bocconi din Milano.

El a deschis Direcţia Afaceri Economice, după care a lucrat în probleme africane şi cooperare internaţională.

În străinătate, el a fost numit mai întâi şef al secţiei economice şi comerciale al Ambasadei Italiei la Berna (2006-2010), iar apoi consul general al Casablanca, în Maroc (2010-2013). 

După o perioadă la Roma, a devenit consilier al AmbasadeiItaliei în Nigeria, în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.