Prosecco este un vin spumant italian uşor de băut, menit să fie savurat tânăr şi proaspăt. Este suficient de versatil pentru a fi băut ca aperitiv, ca parte a unei sărbători, asociat cu o masă sau folosit ca ingredient într-un cocktail. Prosecco este adesea comparat cu Champagne, dar băutura italiană oferă o multitudine de diferenţe unice, ca să nu mai vorbim de accesibilitatea zilnică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poate cea mai frecventă întrebare pe care o auzim este „este Prosecco dulce?” Nu întotdeauna. Vine în diferite niveluri de dulce şi poate fi chiar uscat (în funcţie de gusturile dvs., poate fi chiar suficient de uscat pentru o mimosa cu Prosecco).

Iată tot ceea ce trebuie să ştiţi despre cea mai faimoasă băutură acidulată din Italia.

  • Prosecco este realizat în principal din struguri albi Glera.
  • Există două stiluri principale de Prosecco: Frizzante şi Spumante.
  • Prosecco foloseşte metoda charmat (sau metoda rezervorului) pentru a-şi realiza bulele.
  • Prosecco este fabricat exclusiv în regiunile Veneto şi Friuli din nord-estul Italiei.

Ce este Prosecco?

Prosecco este un vin spumant realizat exclusiv din struguri albi Glera din regiunile Veneto şi Friuli din nordul Italiei. O băutură acidulată uşor de băut, Prosecco se remarcă prin notele sale răcoritoare de fructe şi flori.

Există câteva niveluri diferite de calitate (sau clasificări) ale Prosecco. Sticlele ajung de obicei în unul din cele două stiluri cu bule: Frizzante sau Spumante. Deşi există Prosecco fără bule (Tranquillo), este foarte neobişnuit. Prosecco este, de asemenea, îmbuteliat la 4 niveluri diferite de dulceaţă: Brut (cel mai uscat), Extra Uscat, Sec şi Demi-Sec (cel mai dulce).

Prosecco vs Champagne

Prosecco şi Champagne sunt foarte diferite. Pe lângă faptul că este fabricat din struguri diferiţi, cea mai notabilă diferenţă vine din modul în care fiecare vin îşi „câştigă” bulele.

Prosecco este realizat folosind metoda Charmat, ceea ce înseamnă că a doua fermentaţie (care este necesară pentru bule) are loc într-un rezervor din oţel inoxidabil. Acest proces produce un stil mai tânăr şi mai fructuos de vin spumant. Champagne foloseşte Méthode Champenoise pentru a doua fermentare. Acest lucru se întâmplă în interiorul sticlei, cu drojdie, rezultând un profil mai complex şi, adesea, mai puţin fructos.

Ce gust are Prosecco

Deşi este considerat adesea mai dulce decât şampania, majoritatea Prosecco-ului este uscat, cu aciditate medie spre mare şi cu o mulţime de note de fructe. Lămâia şi alte note citrice sunt frecvente, împreună cu arome de fructe verzi, cum ar fi măr, pere sau gutui. Prosecco poate avea niveluri variate de dulceaţă, începând cu Prosecco Brut, care este uscat şi are mai puţin de 12 grame de zahăr rezidual pe litru. Extra Uscat are 12 până la 17 grame de zahăr rezidual pe litru; Prosecco sec conţine 17 până la 32 de grame pe litru; iar Demi-Sec, cel mai dulce stil, are 32 până la 50 de grame de zahăr rezidual pe litru.

În timp ce majoritatea producătorilor de Prosecco folosesc 100% struguri Glera, regulile DOC şi DOCG permit vinului să conţină până la 15% Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio sau chiar Pinot Noir (atâta timp cât este vinificat ca vin alb). Includerea acestor soiuri în amestec poate adăuga structură şi complexitate, ceea ce este un bonus dacă strugurii Glera au avut un sezon de creştere dificil.

Metoda Charmat

Una dintre cele mai mari diferenţe dintre Prosecco şi Champagne este modul în care se realizează fiecare. Toate vinurile spumante trec printr-o fermentaţie secundară, care creează bule de dioxid de carbon (CO2). Fermentarea secundară are loc în sticlă pentru vinurile realizate folosind metoda tradiţională. În schimb, Prosecco suferă o fermentare secundară într-un rezervor, înainte ca vinul să fie filtrat şi îmbuteliat.

Metoda Charmat, aşa cum este numită, evidenţiază caracteristicile proaspete ale strugurilor Glera, rezultând un vin spumant uşor şi fructat. Prosecco este mai ieftin de produs decât sticlele fabricate folosind metoda tradiţională şi, prin urmare, şi mai ieftin de cumpărat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.