Laboratorul american Pfizer şi compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech cer agenţiei americane de reglementare FDA să autorizeze o depozitare pe o perioadă de două săptămâni a vaccinului lor împotriva covid-19, la temperaturi cuprinse între -15°C şi -25°C - temperatura congelatoarelor medicale obişnuite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vaccinul alianţei BioNTech/Pfizer poate fi păstrat timp de două săptămâni la o temperatură mai mare decât cea prescrisă în prezent, potrivit unor date publicate vineri de cele două laboratoare - ceea ce ar putea facilita mult distribuirea.

Cele două întreprinderi au prezentat vineri Agenţiei americane a medicamentului (FDA) date care ”demonstrează stabilitatea vaccinului” atunci când acesta este depozitat la o temperatură cuprinsă între -25°C şi -15°C, adică temperatura obişnuită a congelatoarelor medicale.

În cazul acestui vaccin - unul dintre cele trei folosite în UE -, transportul şi depozitarea sunt condiţionate în prezent de păstrarea acestuia la temperaturi glaciale, cuprinse între -80°C şi -60°C, care necesită folosirea unor containere speciale, ceea ce reprezintă principalul obstacol logistic în distribuirea vaccinului, care are la bază tehnologia ARN-ului mesager.

Noi reguli de depozitare ”ar putea facilita gestionarea vaccinului nostru în farmacii şi ar putea permite o mai mare flexibilitate în centrele de vaccinare”, declară Ugur Sahin, CEO-ul şi cofondatorul BioNTech, cu sediul la Mainz, în Germania.

Păstrarea pe termen mai lung - de până la şase luni - este necesar să se facă în continuare la aceleaşi temperaturi glaciale, însă BioNTech şi Pfizer cer FDA să autorizeze o depozitare de până la două săptămâni la o temperatură de -25°C şi -15°C,

Această durată se adaugă, astfel, posibilităţii păstrării vaccinului într-un răcitor normal - la o temperatură cuprinsă între 2°C şi 8°C - pe o perioadă de până la cinci zile.

Alt vaccin care are la bază tehnologia ARNm, cel al companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna, poate fi păstrat timp de şase luni la temperatura de -20°C şi rămâne stabil în frigiderul clasic timp de 30 de zile.

BioNTech şi Pfizer lucrează, de asemenea, la ”noi formule care ar putea să facă vaccinul şi mai uşor de transportat şi folosit”, a anunţat Ugur Sahin.

Cele două laboratoare au anunţat joi lansarea unui studiu în vederea stabilirii eficienţei şi siguranţei vaccinului la femei însărcinate sănătoase, un grup care a fost exclus de la primul mare test clinic.

Acest test vizează 4.000 de persoane în Statele Unite, Canada, Argentina, Brazilia, Chile, Mozambic, Africa de Sud, Regatul Unit şi Spania.

BionTech şi Pfizer precoinizează de asemenea să lanseze ”în lunile următoare” un studiu cu privire la copii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani.

Date cu privire la copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani, provenind din studii clinice precedente, urmează să fie transmise autorităţilor în al doilea trimestru al lui 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.