Forţele de ordine au efectuate mai multe arestări joi noapte, în timpul manifestaţiilor de susţinere a rapperului spaniol Pablo Hasel, condamnat la închisoare pentru elogierea terorismului şi calomnierea monarhiei. Vineri, prim-ministrul spaniol a asigurat că Guvernul va acţiona cu „fermitate” şi va „garanta siguranţa cetăţenilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a treia noapte consecutiv, protestele faţă de încarcerea lui Pablo Hasel care au avut loc în mai multe oraşe s-au soldat cu incidente violente. Opt persoane au fost arestate la Barcelona şi cel puţin patru, la Valencia, potrivit TVE.

În Barcelona, doi membri ai Mossos d'Esquadra, poliţia catalană, au suferit răni la cap din cauza pietrelor aruncate de manifestanţi, iar serviciile sanitare au îngrijit alte două persoane rănite.

Manifestaţii au avut loc şi în Tarragona, Sabadell şi Valencia, unde au fost incidente şi marţi. Containere incendiate, baricade, obiecte contondente şi curse stradale au fost câteva dintre elementele definitorii. În Barakaldo, Ţara Bascilor, unde s-au adunat câteva sute de tineri, protestele au fost paşnice.

Protestele au izbucnit marţi, în Catalonia şi Valencia, după ce Hasel care se baricadase de 24 de ore în Universitatea din Lleida a fost arestat de poliţia catalană. Ele s-au extins chiar şi în Madrid, unde au fost înregistrate pagube, şi au revenit joi, în Barcelona, Sabadell (Barcelona) şi capitala valenciană.

În Barcelona, a fost atacat sediul cotidianului El Periódico de Catalunya şi mai mulţi jurnalişti au fost agresaţi.

Preşedintele Executivului spaniol, Pedro Sánchez, a făcut vineri primele declaraţii cu privire la manifestaţiile din ultimele zile şi la incidentele care au avut loc.

El a subliniat că Guvernul va acţiona cu „fermitate” şi „va face faţă oricărei forme de violenţă şi va garanta siguranţa cetăţenilor”, pentru că „violenţa este inadmisibilă într-o democraţie deplină precum Spania”.

Sánchez a condamnat actele violente: „Violenţa este inadmisibilă într-o democraţie şi nu există excepţii de la această regulă care pot justifica violenţele. Violenta nu este o libertate, este un atac asupra libertăţii celorlalţi şi asupra democraţiei”.

El a răspuns astfel criticilor aduse de viceprim-ministrul Pablo Iglesias, care a afirmat că în această ţară nu există „normalitate politică deplină şi democraţie”.

După cum a afirmat Sánchez, „există un consens larg pentru a reglementa libertatea de exprimare, în linie cu alte ţări europene, şi Guvernul a declarat că o va îmbunătăţi”.

Pablo Echenique, purtătorul de cuvânt al Unidas Podemos, care împarte guvernarea cu PSOE, şi-a exprimat recent sprijinul faţă de proteste.

Partidele PP, Vox şi Ciudadanos au cerut nu doar înlăturarea lui Echenique din Unidas Podemos, dar şi despărţirea lui Sánchez de Iglesias şi eliminarea Unidas Podemos din Guvern.

Rapperul spaniol Pablo Hasel a fost arestat marţi, după ce se baricadase de 24 de ore în Universitatea din Lleida pentru a evita să execute o pedeapsă cu închisoarea.

Hasel trebuie să execute 9 luni de închisoare pentru că a vorbit în termeni laudativi despre terorism şi a calomniat monarhia şi instituţiile statului în mesaje publicate pe Twitter şi în versurile sale prin care ataca poliţia şi regele.

Poliţia catalană a pătruns marţi în Universitatea din Lleida şi l-a arestat, după o zi de când el ajunsese aici însoţit de susţinători.

Rapperul trebuia să se predea săptămâna trecută, însă nu a respectat ordinul judecătoresc.

Cazul lui a reaprins în Spania dezbaterea privind dreptul la libera exprimare.

Mai mult de 200 de artişti, între care regizorul Pedro Almodóvar şi actorul Javier Bardem, au semnat o petiţie împotriva pedepsei primite de Hasel, în timp ce Amnesty International a spus că arestarea lui este o veste proastă pentru libertatea de exprimare în Spania.

Audiencia de Lleida a confirmat o altă condamnare pe numele lui, de doi ani şi jumătate de închisoare, pentru că a ameninţat un martor într-un proces deschis contra unor paznici din Segrià. Această pedeapsă ar putea fi adăugată celor 9 luni. Decizia poate fi atacată prin recurs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.