Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat referindu-se la intervenţia pompierilor la incendiul de marţi din municipiul Constanţa, în urma căruia o femeie a murit, aruncându-se de la etajul şase deoarece apartamentul său fusese cuprins de flăcări, că orice neajuns ar fi existat din punct de vedere al resursei umane sau tehnic, comunicarea eronată a timpilor de intervenţie este inadmisibilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
“Am luat la cunoştinţă raportul întocmit de comisia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, le mulţumesc pentru profesionalismul şi transparenţa de care au dat dovadă. Este un moment dificil întrucât orice neajuns ar fi existat din punct de vedere al resursei umane sau din punct de vedere tehnic acea comunicare eronată a timpilor de intervenţie este inadmisibilă. Am avut discuţii şi cu domnul colonel Amarandei vizavi de neajunsurile care există, atât din punct de vedere tehnic, cât şi procedural. Având în vedere faptul că de la 1 martie va fi şi un nou prim adjunct de la Bucureşti, am încredere că noua echipă va reuşi să pună ordine acolo unde există probleme”, a declarat vineri, prefectul Constanţei.
El a mai afirmat că în prezent Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea are un deficit de încredere în faţa opiniei publice.  
“Într-adevăr principala problemă în momentul de faţă din punctul nostru de vedere în calitate de constănţeni este aceea a încrederii pe care o avem într-o instituţie care până acum şi-a făcut treaba. Am fost alături de ei de la începutul mandatului de prefect, în special pe problemele care ţin de pandemie unde atât în ceea ce priveşte atribuţiile care le-au revenit în mod direct, cât şi în ceea ce priveşte colaborarea cu celelalte deconcentrate şi-au făcut datoria, dar în momentul de faţă au o mare problemă, un mare deficit de încredere în faţa opiniei publice pe care vor trebui să o corecteze prin intervenţii fără cusur, prin profesionalism şi mai ales prin foarte multă transparenţă şi o comunicare onestă cum cel puţin noi de la nivelul Prefecturii am solicitat întotdeauna”, a transmis Silviu Coşa. 
El a mai precizat că ancheta preliminară nu a precizat dacă acea comunicare eronată a fost cauzată de o slabă pregătire, de o tratare superficială a situaţiei sau a fost o minciună conştientă. 
“Aceasta este principala problemă, această comunicare eronată.Ancheta a constatat preliminar care sunt vinovăţiile, este în curs de desfăşurare şi o anchetă a organelor abilitate, mă refer la Procuratură, aşteptăm rezultatele acestora pentru a putea să ne pronunţăm. (...) Aceste rezultate sunt urmarea unei anchete preliminare, nici măcar nu au fost nominalizate persoanele respective. În momentul în care ancheta va fi definitivă, veţi şti şi dumneavoastră despre ce este vorba. (...) Ancheta preliminară până în momentul de faţă nu a precizat dacă această comunicare eronată  a fost o eroare datorată unei slabe pregătiri sau unei tratări superficiale a fenomenului sau a fost o minciună voluntară şi conştientă”, a mai afirmat prefectul Constanţei. 
 
IGSU a descoperit disfuncţionalităţi în rapoartele operative ale incendiului din Constanţa soldat cu decesul unei femei, dar şi faptul că nu au fost utilizate corespunzător mijloacele de comunicare, ceea ce a făcut ca unele resurse să ajungă târziu. Trei ofiţeri vor fi cercetaţi disciplinar în urma intervenţiei. Doi dintre aceştia aveau în responsabilitate tehnica din dotare, iar cel de-al treilea “a manifestat superficialitate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ” şi nici nu a dispus măsuri pentru corectarea disfuncţionalităţilor la locul intervenţiei. De asemenea, vor fi sancţionaţi disciplinar patru subofiţeri din cadrul ISU Constanţa şi personalul care a gestionat apelurile de urgenţă şi a coordonat resursele locale. IGSU a mai stabilit că au fost transmişi eronat timpii de alertare şi de ajungere la locul intervenţiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.