Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi că alianţa formată din 30 de membri îşi va extinde misiunea de pregătire a forţelor de securitate din Irak, pentru a preveni ca ţara devastată de război să devină un adăpost al teroriştilor internaţionali, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mărimea misiunii NATO va creşte de la un efectiv de 500 de persoane la aproximativ 4.000, iar activităţile de pregătire vor include mai multe instituţii irakiene de securitate şi zone din afara Bagdadului”, a declarat Stoltenberg după încheierea unei reuniuni a miniştrilor Apărării ale ţărilor membre NATO, care a avut loc virtual, timp de două zile.

”Prezenţa noastră depinde de îndeplinirea unor condiţii, iar creşterea numărului de soldaţi va avea loc treptat”, a spus liderul NATO, adăugând că solicitarea pentru extinderea misiunii a venit din partea guvernului irakian.

La începutul acestei săptămâni, un oficial înalt din sectorul apărării a declarat înainte de reuniunea NATO că Pentagonul ”este entuziasmat şi că salută creşterea atenţiei faţă de Irak”.

Oficialul nu a dezvăluit dacă armata americană este pregătită să contribuie cu mai multe trupe la misiunea de pregătire din Irak.

Statele Unite au 2.500 de soldaţi în Irak.

Decizia de a extinde prezenţa NATO în Irak vine în urma unui atac mortal cu rachete în oraşul Irbil.

Atacul de luni a luat viaţa unui antreprenor civil şi a rănit alte nouă persoane, inclusiv un membru al serviciului SUA, potrivit colonelului armatei americane Wayne Marotto, purtător de cuvânt al coaliţiei care luptă împotriva ISIS.

Un grup şiit numit Awliya Al Dam şi-a asumat responsabilitatea pentru atac şi se crede că este o faţadă pentru un grup de miliţie susţinut de iranieni.

Casa Albă, Pentagonul şi Departamentul de Stat nu au confirmat public cine se află în spatele atacului. Departamentul de Stat a promis miercuri să impună consecinţe asupra celor responsabili, dar a oferit puţine detalii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.