Comisia Europeană (CE) a îndemnat joi Belgia, Bulgaria, Finlanda, Polonia şi Suedia ”să transpună deplin” o legislaţie europeană din 2008 care pedepseşte manifestări ale rasismului şi xenofobiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia-cadru” de la 28 noiembrie 2008 prevede ca ”manifestări grave ale rasismului şi xenofobiei să fie pedepsite prin sancţiuni penale eficiente, proporţionale şi decurajatoare în întreaga UE”, subliniază Comisia, care a trimis scrisori de avertisment acestor cinci ţări.

Estonia şi România au fost, de asemenea chemate la ordine în acest subiect de către Bruxelles, în octombrie 2020.

Comisia consideră că legilaţiile belgiană şi bulgară nu permit ca motive rasiste şi xenofobe să fie luate în calcul drept circumstanţe agravante ale unei infracţiuni.

Ea consideră că Bulgara, Finlanda, Suedia şi Polonia au eşuat în grade diferite să transpună în mod corect ”penalizarea apologiei, negării sau banalizării grosolane a unor crime internaţionale şi Holocaustului”.

Finlanda nu a făcut în aşa fel încât infracţiunile legate de rasism şi xenofobie să poată face obiectul unor anchete şi proceduri judiciare în lipsa unui demers al victimei, potrivit Comisiei, care reproşază  Poloniei că nu a transpus corect reglementările cu privire la incitare la violenţă rasistă şi xenofobă.

Cele cinci ţări au la dispoziţie două luni de zile să răspundă punctelor ridicate de Comisie, iar altfel aceasta poate decide să transmită un ”aviz motivat” în cadrul unei proceduri de infringement care poate conduce la o sesizare a justiţiei europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.