Ministrul Economiei Claudiu Năsui a avut o întrevedere joi cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei Péter Szijjártó. Năsui l-a asigurat pe ministrul ungar de Externe că va continua să faciliteze accesul investitorilor maghiari pe piaţa românească prin accelerarea debirocratizării şi asigurarea unui cadru legislativ predictibil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dialogul s-a concentrat asupra stadiului şi perspectivelor dezvoltării relaţiilor economice dintre România şi Ungaria, în contextul recuperării economice de după pandemie şi al interesului reciproc pentru susţinerea unui climat de afaceri favorabil pentru companiile din cele două ţări.

Cei doi miniştri au apreciat dinamica relaţiilor economice dintre România şi Ungaria. Cu schimburi comerciale anuale ce depăşesc 9 miliarde euro, Ungaria este a 4-a piaţă ca mărime pentru exporturile româneşti şi a 3-a sursă a importurilor româneşti. De asemenea, au investit în România peste 14.000 companii din Ungaria, cu un capital social ce totalizează cca. 1,4 miliarde de euro. Pe de altă parte, 7.700 companii româneşti au investiţii în Ungaria în valoare totală de cca. 278 milioane euro.

Pe parcursul discuţiei au fost prezentate programele acordate de cele două ţări pentru sprijinirea mediului de afaceri în vederea depăşirii crizei economice provocate de pandemie, cu accent pe cele menite să conserve locurile de muncă şi să crească competitivitatea companiilor în mediul internaţional de investiţii”, arată un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Conform sursei citate, ministrul Năsui şi-a exprimat determinarea de a facilita în continuare accesul investitorilor maghiari pe piaţa românească prin accelerarea debirocratizării şi asigurarea unui cadru legislativ predictibil, favorabil iniţiativelor antrenoprenoriale, fiind deschis la un dialog cu reprezentanţii investitorilor în vederea identificării şi apoi a rezolvării unor eventuale probleme birocratice/administrative ce îngreunează dezvoltarea afacerilor în ţara noastră.

„În context, cei doi demnitari au agreat să sprijine demersul început în vederea înfiinţării unei camere de comerţ bilaterale la Budapesta, prin transformarea organizaţiei de afaceri româno-ungare existente, RoCham. Cei doi oficiali au convenit continuarea dialogului cu ocazia Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, co-prezidată de cei doi miniştri, eveniment planificat în perioada 8-9 aprilie 2021, la Budapesta”, mai transmite sursa menţionată. 

În anul 2019, schimburile comerciale bilaterale au ajuns la 9,4 miliarde euro, din care 3,32 miliarde euro exporturi româneşti şi 6,08 miliarde euro importuri din Ungaria.

În primele 11 luni ale anului 2020, schimburile bilaterale au scăzut cu 5,61% comparativ cu 2019, însumând 8.2 miliarde euro, din care 2.8 mld. euro exporturi româneşti (-7,69% comparativ cu aceeaşi perioadă în anul precedent) şi 5.3 mld. euro importuri din Ungaria (-4.4% comparativ cu aceeaşi în anul precedent). Balanţa comercială cu Ungaria a rămas deficitară, la -2.5 mld. euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.