Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că "a luat act cu indignare" de declaraţia ministrului Muncii, Raluca Turcan, potrivit căreia în sistemul de justiţie nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale şi precizează că afirmaţia este "total neadevărată". "Din păcate, declaraţiile doamnei ministru al muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, se menţin în aceeaşi linie cu declaraţiile inadecvate ale domnului ministru al justiţiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraţilor şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar", arată CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Consiliul Superior al Magistraturii a luat act cu indignare de declaraţia doamnei ministru al muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, în sensul că în sistemul de justiţie nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale. Această afirmaţie este total neadevărată", arată reprezentanţii CSM, într-un comunicat de presă transmis joi.

Ei amintesc că, potrivit art.25 alin.1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nr.153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază.

"Subliniem că această prevedere legală este respectată cu stricteţe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie 2021 ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23.83%", adaugă CSM.

Potrivit sursei citate, "alăturarea în aceeaşi declaraţie a drepturilor de care beneficiază două categorii profesionale, cu specific diferit al muncii, dar cu responsabilităţi enorme faţă de cetăţeni, nu face nimic altceva decât să adâncească în mod nepermis falii, fără a ţine seama de specificul fiecărei profesii".

"Din păcate, declaraţiile doamnei ministru al muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, se menţin în aceeaşi linie cu declaraţiile inadecvate ale domnului ministru al justiţiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraţilor şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecinţele negative ale lipsei de personal vor fi resimţite de justiţiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim şi previzibil, la cele mai înalte standarde. Consiliul respinge acest tip de atitudini, total neconstructive şi face apel la responsabilitate din partea reprezentanţilor puterii executive. Principiul cooperării loiale presupune înainte de toate onestitate atât faţă de partenerii instituţionali, cât şi faţă de opinia publică, iar inducerea publicului în eroare, prin astfel de declaraţii publice, este cu adevărat regretabilă.", transmit reprezentanţii CSM.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că un magistrat care câştigă un salariu de 29.000 de lei beneficiază de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 5.660 de lei, valori duble faţă de cât câştigă un medic. Turcan anunţă că acest spor, ca şi altele, va fi ”evaluat” în viitoarea lege a salarizării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.