Comisia Europeană (CE) a dat miercuri Ungariei un termen de două luni să-şi schimbe controversata lege care obligă organizaţiile nonguvernamentale (ONG) să-şi dezvăluie donatorii străini, altfel riscând să fie amendate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit anul trecut că această lege, care datează din 2017, impune restricţii discriminatorii şi nejustificate şi încalcă drepturi fundamentale cu privire la protecţia datelor personale şi la libertatea de asociere.

”Organizaţiile societăţii civile formează o parte indispensabilă a democraţiilor nostre. Este necesar să le susţinem, nu să luptăm împotriva lor”, a subliniat vicepreşeidnta CE însărcinată cu Valorile şi Transparenţa Vera Jourova.

Bruxellesul a trimis o scrisoare de avertisment Guvernului lui Viktor Orban, prin care-i cere să se conformeze în termen de două luni hotărârii CJUE.

În cazul în care Budapesta nu se conformează, Bruxellesul ar putea cere CJUE să-i impună penalităţi financiare.

Legea finanţării ONG-urilor a fost impusă în contextul unui conflict între Guvernul suveranist al lui Viktor Orban şi miliardarul american de origine ungară George Soros, care finanţează fundaţii de apărare a societăţilor democratice.

O purtătoare de cuvânt a misiunii ungare la UE anunţa săptămâna aceasta că Budapesta negociază cu CE o reformare a acestei legi şi că este dispusă să o înlocuiască cu alt text.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.