Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a afirmat joi că nu ar exista motive ca CCR să respingă proiectul de lege adoptat de către Legislativ care prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. El a explicat că nu este vorba despre o pensie propriu-zisă, ci despre o indemnizaţie pentru limită de vârstă, iar foştii parlamentari oricum au şi pensie bazată pe contributivitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituţionalităţii legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizaţie pentru limită de vârstă. Foştii parlamentari au şi o altă pensie contributivă. Nu trebuie tratată ca o pensie. Referitor la drepturile câştigate, nu este o teorie constituţională. În Constituţie nu veţi găsi nicăieri scris că un drept câştigat aşa rămâne pe vecie. Dacă ar fi aşa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată. Este o situaţie specială. Legea nu se referă la toată naţia, ci la cei care au trecut prin Parlament. Este o lege specială pentru că este o lege adoptată în cele două camere ale Parlamentului, nu este o lege a pensiilor”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică la Digi 24. 

Fostul preşedinte al CCR a mai spus că faptul că că le taie pensiile parlamentarilor, nu înseamnă că vor creşte celealte pensii. 

„Problema pensiilor rămâne, este foarte gravă. Faptul că le taie la parlamentari, nu le creşte pe celelalte. Dacă nu s-ar fi referit şi la cele aflate în plată, am fi avut două categorii de parlamentari, unii care primesc şi unii care nu primesc. E posibil aşa ceva? Cei care s-au nimerit să se afle în Parlament în perioada în care s-a aplicat această dispoziţie din legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor o au şi ar rămâne cu pensia, iar cei care ar ieşi de la pensie de mâine n-ar mai primi? E posibil? E vorba de tratament egal. Dacă au avut un mandat de parlamentar şi au primit pensie, şi aia rămâne în continuare, atunci şi cel care vine în continuare va fi tratat egal. Sunt pensii de serviciu”, a completat Zegrean. 

Camera Deputaţilor şi Senatul reunite în plenul comun de miercuri au votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Comisia pentru statut a adoptat raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Singurii parlamentari care s-au abţinut au fost cei de la UDMR. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a declarat, întrebat dacă este aplicabil proiect de lege şi pentru plăţile indemnizaţiilor speciale ale parlamentarilor aflate acum în plan, că imediat ce legea va intra în vigoare foşii şi actualii beneficiari ai pensiilor speciale nu vor mai beneficia de ele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.