Milioane de americani erau privaţi de electricitate, în urma unui val de frig intens, soldat cu morţi, care a cuprins părţi vaste din Statele Unite şi care ar urma să mai dureze o vreme, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul meteorologic american National Weather Service (NWS) a anunţat că peste 100 de milioane de americani din Midwest erau vizaţi de alerte de furtună de iarnă de diverse grade, ca la Amarillo, în nordul Texasului, unde s-au înregistrat miercuri -12°C.

Masa de aer rece de la Arctica începe să se degaje, potrivit NWS, însă temperaturi glaciale urmează să se menţină şi să ”rămână cu 11 până la 19,5°C sub cele normale din această perioadă” în anumite regiuni, avertizează meteorologii.

Coordinatorul luptei împotriva covid-19 la Casa Albă Jeff Zients a anunţat că frigul afectează campania de vaccinare.

”În unele locuri din ţară, inclusiv în Texas, s-au închis locuri de vaccinare”, a anunţat el.

”Îi încurajăm pe guvernatori şi alţi parteneri să prelungească programul deschiderii (acestor centre de vaccinare) atunci când se vor putea deschide”, recomandă el.

Un ziar din San Antonio titra ”Vine şi mai multă suferinţă”, iar Houston Chronicle titra pe prima pagină ”Eşecurile puterii”, un joc de cuvinte pe baza sensurilor cuvântului ”power” în engleză - putere politică şi energie electrică.

Fostul candidat texan în alegerile primare democrate din 2020 Beto O'Rourke a declarat la MSNBC că ”ar fi fost posibil să se preîntâmpine majoritatea” acestor dificultăţi şi apreciază că ”Texasul nu este departe de un stat eşuat”, din cauza puterii locale republicane.

Austin Energy, care furnizează electricitate capitalei statului, a anunţat că aproximativ 200.000 de gospodării nuaveau curent şi că aceste întrerupri ”pot dura mult timp”.

Furnizori de electricitate au înşirat în lanţ, din weekend, întreruperi ale alimentării cu electrcitate, cu scopul de a evita suprasolicitarea sistemului prin vârfuri de cerere.

”Petrec a doua noapte fără electricitate pe cea mai friguroasă vreme din sud-estul Texasului de 30 de ani”, scria marţi seara jurnalistul Wes Wolfe, care locuieşte la Lake Jackson, în apropiere de Houston, cel mai mare oraş din stat.

Potrivit site-ului Poweroutage.us, care înregistrează întreruperile de curent în Statele Unite, peste 2,3 milioane de gospodării şi întreprinderi din Texas nu aveau, miercuri seara, curent electric.

O penurie de electricitate a fost agravată de oprirea mai multor centrale electrice pe gaze naturale şi eoliene, din cauza condiţiilor glaciale.

Peste 30 de decese au fost legate de vremea rece, potrivit presei americane, iar autorităţile îi îndeamnă pe americani la prudenţă.

Iar Texasul nu a scăpat. Alte ninsori ar putea să aibă loc în acest stat, avertizează NWS.

Până la 73% din suprafaţa Statelor Unite - fără Hawaii, Alaska şi alte teritorii necontinentale - a fost acoperită de zăpadă în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit NWS - un record de la începerea măsurătorilor, în 2003.

Intemperiile au obligat numeroase afaceri să închidă. Peste 300 de magazine din lanţul de supermarketuri Walmart erau închise, potrivit întreprinderii.

Acest ”val de frig spectaculos care a lovit Statele Unite continentale are o legătură cu o combinaţie între un anticiclon arctic cu temperaturi glaciale şi o depresiune foarte activă, cu valuri şi precipitaţii”, explica luni NWS.

În afară de Texas, peste 450.000 de persoane au rămas fără curent electric de miercuri în Oregon, Louisiana, Mississippi, Kentucky, Ohio, West Virginia şi Virginia, potrivit poweroutage.us.

Condiţii extreme condus la formarea mai multor tornade, dintre care una s-a abătut, în noaptea de luni spre marţi, asupra sud-estului Statelor Unite, în North Carolina, unde a ucis trei persoane şia rănit alte zece.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.