Poliţiştii români au destructurat, în urma cooperării cu autorităţile franceze, o grupare formată din cetăţeni români specializată în furturi din autotrenuri aflate în mers. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor, pe teritoriul Franţei, este de 3,5 milioane de euro. În urma unor percheziţii făcute în acest caz, au fost reţinute două persoane pe numele cărora existau mandate europene de arestare de către autorităţile judiciare din Franţa, iar pentru alţi şase români au fost emise mandate europene de arestare, nefiind găsiţiîn ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Poliţiei Române, în perioada februarie 2020 – februarie 2021, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, împreună cu poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Muncipiului Bucureşti, I.P.J. Olt şi I.P.J. Prahova – serviciile de investigaţii criminale, în colaborare cu Jandarmeria Franceză, au desfăşurat în comun activităţi de urmărire penală.
 
Astfel, au fost făcute cercetări într-un dosar de criminalitate transfrontalieră, înregistrat la Tribunalul Judiciar din Paris, care a vizat cetăţeni români care ar fi constituit o grupare specializată în comiterea de furturi din autotrenuri aflate în mers, pe autostrăzile din Franţa. Membrii grupării itinerante ar fi comis, în perioada mai 2018 – august 2019, 21 de furturi calificate din autotrenuri de marfă. 
 
Prejudiciul, de aproximativ 3.500.000 de euro, constă în produse cosmetice, electronice şi componente IT.
 
"Modul de acţiune al grupului ar fi constat în identificarea societăţii care comanda transportul de bunuri, identificarea autotrenului şi urmărirea acestuia cu autoturisme puternice, prevăzute cu deschidere tip parasolar. 
Şoferul experimentat s-ar fi apropiat (s-ar fi lipit) de autotren, unul dintre ceilalţi membri ai grupării ar fi escaladat plafonul spre capota de la motor, iar, după tăierea prelatei, ar fi intrat în remorcă, de unde ar fi aruncat bunurile vizate. Alte persoane ar fi fost însărcinate cu încărcarea lor în vehicule folosite în acest scop", arată Poliţia Română.
 
Miercuri dimineaţă, au fost făcute 13 percheziţii domiciliare (7 în Bucureşti, 3 în Ilfov, 2 în Olt şi una în Prahova), pentru găsirea persoanelor bănuite de comiterea faptelor pe teritoriul francez, precum şi indisponibilizarea bunurilor, valorilor sau înscrisurilor de interes în cauză.
 
Ca urmare, au fost găsite două persoane (pentru care au fost emise mandate europene de arestare de către autorităţile judiciare din Franţa) şi mai multe înscrisuri, care pot fi folosite în probatoriul cauzei. Cele două persoane au fost audiate, fiind reţinute, pentru a fi prezentate instanţei competente, în vederea confirmării mandatelor emise pe numele lor. Pentru alţi 6 cetăţeni români au fost emise mandate europene de arestare, întrucât nu au fost depistaţi pe teritoriul României.
 
Activitatea a fost realizată  împreună cu poliţişti din cadrul serviciilor pentru acţiuni speciale din cadrul D.G.P.M.B., I.P.J. Olt şi I.P.J. Prahova şi cu criminalişti din cadrul I.G.P.R. – Institutul Naţional de Criminalistică, D.G.P.M.B., I.P.J. Olt şi I.P.J. Prahova, fiind sprijinită de ofiţerul de legătură al Jandarmeriei Franceze pe lângă Ambasada Franţei la Bucureşti şi specialişti EUROPOL.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.