Aproximativ 53% dintre republicani ar vota din nou cu Donald Trump în alegeri primare, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Morning Consult pentru site-ul Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorii americani nu au vrut să-l pedepsească pe miliardar, ci l-au achitat, sâmbătă, în al doilea proces de destituire, după ce a fost inculpat (”impeached”) de ”instigare la insurecţie” în violenţele de la Capitoliu, la 6 ianuarie, soldate cucinci morţi.

Aparatul Partidului Republican încearcă să dea pagina unui mandat haotic şi epilogului isteric al invaziei Capitoliului, însă, la fel ca electoratul fostului preşedinte, nu se desparte de acesta.

Scorul lui Trump în acest sondaj este şi mai impresionant în comparaţie cu scorul eventualilor săi rivali.

Cei mai bine plasaţi după miliardar în sondaj, cu 6%, sunt fosta sa ambasadoare la ONU Nikki Haley şi Donald Trump Jr., fiul fostului locatar al Casei Albe.

Toţi ceilalţi eventuali contracandidaţi - inclusiv Mitt Romney, Marco Rubio şi Ted Cruz - sunt cotaţi cu 5%.

Popularitatea lui Donald Trump depăşeşte cu mult marea majoritate a activiştilor care l-ar vota într-o campanie în vederea învestirii partidului la preşedinţie.

Potrivit sondajului Morning Consult, Trump se bucură de un scor de 81% opinii pozitive în rândul simpatizanţilor.

Însă acest taboul este mai puţin glorios, dacă este extins la întregul popor american. Doar 34% dintre americani au opinii pozitive cu privire la Trump.

Această nepopularitate în afara clanului său nu este de natură să-i înnoreze orizintul lui Donald Trump în rândul republicanilor.

Astfel, 59% dintre republicani spun că vor ca Trump să joace un rol important în Partidul Republican în viitor.

Miliardarul înregistrează astfel o creştere de 18 puncte procentuale faţă de un sondaj similar, realizat pentru partid, la 7 ianuarie, la o zi după ce suţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul.

MAGA

Pe de altă parte, fostul preşedinte, care i-a atacat violent, marţi, pe unii lideri ai Partidului Republican, a anunţat că va susţine caniddaţii în alegeri primare care îi adoptă programul "Make America Great Again" (MAGA, ”Să facem America măreaţă din nou”), relatează Reuters.

”Partidul republican nu va putea niciodată să fie respectat atât timp cât va avea la conducerea sa lideri ca Mitch McConnell", a denunţat într-un comunicat Trump.

"Mitch este un mercenar politic insipid, morocănos şi ursuz, iar dacă senatorii republicani vor să rămână cu el, ei nu vor mai câştiga niciodată”, a apreciat fostul şef al statului.

McConnell declara sâmbătă, după achitarea lui Donald Trump de către Senat în al doilea proces în vederea destituirii, că fostul preşedinte este ”moral şi practic” vinovat de violenţele comise de către susţinătorii săi la Capitoliu la începutul lui ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.