Comisia Europeană (CE) - criticată extrem de dur din cauza eşecurilor sale în privinţa vaccinării - a dezvăluit miercuri un plan în vederea unei mai bune monitorizări a mutaţiilor noului coronavirus SARS-CoV-2, o accelerare a aprobării unor vaccinuri modificate în lupta împotriva acestora şi o consolidare a capacităţii laboratoarelor de a le produce în Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a anunţat că a încheiat un contract cu societatea americană Moderna în vederea achziţionării a 300 de milioane de doze de vaccin suplimentare.

Acest acord priveşte cumpărarea a 150 de milioane de doze - care să fie livrate în trimestrele trei şi patru în 2021 - şi opţiunea achiziţionării altor 150 de milioane de doze de vaccin în 2022, anunţă întreprinderea într-un comunicat.

În total, UE ar urma să dispună anul acesta de 310 milioane de doze de vaccin Moderna.

Comisia propune un proiect de ”bioapărare” - denunot Hera Incubator - menit să oprească răspândirea variantelor noului coronavirus, care provoacă îngrijorare din cauza unei contagiozităţi mari şi posibilităţii de a rezista vaccinurilor actuale.

Această iniţiativă - la care iau parte instituţii, companii din domeniul biotehnologiei şi organisme de cercetare - urmează să fie dotată cu 75 de milioane de euro, în vederea dezvoltării unor teste specifice şi creşterii secvenţierii genomului SARS-CoV-2 la cel puţin 5% din testele pozitive, cu scopul de a identifica cât mai devreme mutaţiile virusului.

Aproximativ 150 de milioane de euro urmează să fie alocate în vederea unei consolidări a  cercetării şi schimbului de date cu privire la noile variante.

Bruxellesul - criticat mai ales din cauza unor întârzieri mari în livrarea primelor vaccinuri împotriva covid-19 în UE - vrea să-şi garanteze aprovizionarea cu eventuale variante îmbunătăţite ale vaccinurilor împotriva mutaţiilor virusului.

Comisia, însărcinată să negocieze precomenzi de vaccinuri în numele Celor 27, intenţionează să-şi ”actualizeze” contractele pe care le-a semnat sau ”să încheie noi contracte”, în vederea unei susţineri a dezvoltării unor noi vaccinuri sau modificării vaccinurilor existente.

Ea vrea să se asigure că producătorii îi predau ”un plan detaliat şi credibil care să le demonstreze capacitatea de a produce aceste vaccinuri în UE, cu un calendar fiabil”, insistă Comisia, care precizează că este pregătită să ”ia în calcul surse de aprovizionare din afara UE, dacă este necesar”.

În contextul în care grupuri farmaceutice au anunţat în ianuarie diverse probleme pentru a justifica aceste întârzieri, UE vrea de-acum ”să coopereze în mod strâns cu producătorii, pentru a-i ajuta să-şi supravegheze lanţurile de aprovizionare şi să-şi rezolve dificultăţile de producţie”.

Această sarcină urmează să revină unui ”Grup de lucru” care a fost înfiinţat recent de către comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton şi care este însărcinat cu aspecte industriale şi de producţie a vaccinurilor.

Un proiect ”EU-FAB” vizează, pe de altă parte, să pună pe picioare ”o capacitate de rezervă” de producţie farmaceutică pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, laboratoarele ar putea primi unda verde a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) fără să fie necesar să parcurgă din nou toate etapele procesului de certificare şi să furnizeze ”un mic ansamblu de date suplimentare”, în cazul în care este vorba despre o versiune îmbunătăţită a unui vaccin deja autorizat în UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.