Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Mihail-Cristian Amarandei, a declarat că autoscara trebuia solicitată imediat după primirea apelului la 112 privind incendiul de la apartamentul situat la etajul şase într-un bloc de pe bulevardul Mamaia, precizând că există neconcordanţe între ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat şi cei de la Detaşamentul Palas. El a afirmat că, după primele date, ar fi fost o eroare la Detaşamentul Palas. "Este vorba de personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas care este direct implicat în ceea ce priveşte recepţionarea mesajelor de alertare şi modul în care a fost direcţionat echipajul de pe autoscară. Personalul este format din trei cadre. (…) Trebuie văzută latura în care se încadrează faptelor săvârşite, iar apoi vedem care vor fi măsurile”, a precizat şeful ISU Dobrogea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Mihail-Cristian Amarandei, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că este verificat modul cum s-au desfăşurat operaţiunile de alertare şi de alocare de resurse la incendiul de marţi, în urma căruia o femeie şi-a pierdut viaţa, aruncându-se de la balconul apartamentului său cuprins de flăcări.  
 
"Verificăm punct cu punct, pas cu pas, cum s-au desfăşurat operaţiunile de alertare, alocare de resurse, organizarea şi desfăşurarea intervenţiei, să vedem acolo sunt acele disfuncţionalităţi care au condus la producerea unor neînţelegeri în ceea ce priveşte modul cum au ajuns la locul intervenţiei forţele alocate. (...) Din păcate, s-au strecurat nişte erori în ceea ce priveşte timpul în care a ajuns la locul intervenţiei autoscara, autoscara fiind o autospecială din cadrul altui detaşament, Detaşamentul Palas. Acesta se află la o distanţă de aproximativ 8-9 kilometri faţă de locul producerii incendiului. Din datele ulterioare s-a constatat că această autospecială a ajuns în jurul orei 9.41 şi nu cum s-a declarat iniţial, 9,27”, a afirmat şeful ISU Dobrogea. 
 
Întrebat când a plecat autoscara din Detaşamentul Palas, Amarandei a declarat: "Din înregistrările pe care le avem, ora 9.30 este momentul în care autospeciala a plecat şi 9.39 momentul când a trecut prin faţa inspectoratului.(...) La intersecţia străzii Mircea cel Bătrân cu bulevardul Mamaia se crease un ambuteiaj şi autospeciala nu a avut pe unde să treacă. În acest sens a fost solicitat şi sprijinul unui echipaj de poliţie pentru a asigura defluirea”.
 
De asemenea, întrebat dacă a fost solicitată autoscara după ce femeia a căzut de la etaj, Amarandei a afirmat: "Aceste aspecte le verificăm acum. În mod normal, autoscara trebuia solicitată după primirea apelului şi după ce erau alertate echipajele de la Detaşamentul Fripis. (...) Există o neconcordanţă între ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat şi ceea ce ne comunică personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas. Momentul anunţării din dispecerat este ora 9 şi 17 minute, timpul până când echipajul a fost alertat nu este explicat de personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas. Acum încă suntem în cercetare, atât comisia constituită la nivelul inspectoratului, cât şi comisia venită de la IGSU. (...) Credem că a fost o eroare la Detaşamentul Palas”.
 
Amarandei a mai precizat că autoscara trebuia trimisă la locul incendiului în cel mai scurt timp. 
 
"În mod normal, având în vedere datele preliminare, autospeciala de lucru la înălţime trebuia trimisă în timpul cel mai scurt. La momentul respectiv am alertat echipaje de care dispuneam la acel moment la nivelul municipiului Constanţa”, a afirmat Amarandei.
 
Întrebat dacă femeia ar fi putut fi salvată dacă procedura ar fi fost respectată, şeful ISU Dobrogea a răspuns: "E greu să fac o asemenea supoziţie în momentul de faţă. Având în vedere momentul desprinderii victimei de balconul locuinţei, e la limită în ceea ce priveşte ajungerea forţelor de intervenţie la locul respectiv. Trebuie precizat că acea autoscară, în momentul ajungerii la locul intervenţiei, e nevoie de câteva manevre suplimentare pentru calare şi ridicarea pachetului de scări. Trebuie luat în calcul şi locul în care trebuia amplasată, obstacolele pe care le întâlneşte pentru ca să poată să ajungă exact în faţa balconului apartamentului”. 
 
Şeful ISU a menţionat că, miercuri dimineaţă, la Detaşamentul Fripis a fost relocată autoscara de la Cernavodă, iar dacă acolo va fi nevoie va merge cea de la Medgidia. Amarandei a menţionat că autoscara Detaşamentului Fripis este defectă de un an şi că nu mai funcţionează instalaţia specială care acţionează pachetul de scări. 
 
El s-a referit şi la faptul că nu există saltele gonflabile în dotarea ISU Dobrogea. 
 
"Astfel de echipamente nu sunt în dotarea inspectoratului. Au fost anumite discuţii privind ofertele prezentate de anumiţi producători”, a explicat Amarandei.
 
Întrebat dacă la ISU Dobrogea sunt echipamente noi nefolosite, Amarandei a răspuns: "Sunt containere de suport logistic care cuprind elemente moderne de lucru şi de intervenţie în condiţii deosebite, în medii ostile vieţii, în situaţii în care viaţa persoanelor este pusă în pericol, mijloace de tăiere, de depărtare, de susţinere. (…) În perioada următoare vor mai fi achiziţionate câteva autospeciale de lucru la înălţime şi cred că în urma situaţiei create şi a analizei pe care o vom înainta către IGSU, vor mai fi alocate astfel de autospeciale”.
 
El a fost întrebat şi dacă este o persoană bănuită că a realizat o eroare de comunicare în momentul primirii apelului la 112.  
 
"Este vorba de personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas care este direct implicat în ceea ce priveşte recepţionarea mesajelor de alertare şi modul în care a fost direcţionat echipajul de pe autoscară. Personalul este format din trei cadre. (…) Trebuie văzută latura în care se încadrează faptelor săvârşite, iar apoi vedem care vor fi măsurile”, a precizat şeful ISU Dobrogea.
 
Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la un bloc de pe bulevardul Mamaia din Constanţa, acolo deplasându-se mai multe echipaje de pompieri şi ambulanţe. 
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a transmis că apelul la 112 a fost preluat de dispecer la ora 9.14, iar un minut mai târziu au fost alertate simultan o ambulanţă SMURD tip B2, două autospeciale de stingere şi o autoscară.
 
"Ambulanţa SMURD tip B2 şi cele două autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş, care se află la aproximativ doi kilometri faţă de locul producerii incendiului. Primul echipaj care a ajuns la locul intervenţiei a fost ambulanţa SMURD tip B2, la ora 09.21. Având în vedere că la Detaşamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palas”, a transmis ISU Dobrogea.
 
Sursa citată a susţinut că autoscara a ajuns la locul intervenţiei la ora 9.27, distanţa parcursă fiind de opt kilometri, iar femeia s-a desprins de la balcon la 9.25.
 
"Forţele aflate la locul intervenţiei în momentul sosirii autoscării erau două autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD tip B, precum şi două ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. La nivelul judeţului Constanţa există trei autoscări, repartizate astfel încât să acopere întreaga zonă de competenţă, astfel: Cernavodă, Medgidia şi Constanţa”, a anunţat ISU Dobrogea. 
 
O filmare de pe o cameră de bord arată că autoscara a ajuns la locul incendiului la ora 9.40 şi nu la 9.27, cum informase iniţial Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.
 
Şeful ISU Dobrogea, Mihail-Cristian Amarandei, a declarat, pentru News.ro, că în cadrul anchetei interne dispuse va fi verificat şi acest aspect, al momentului când a ajuns autoscara la locul intervenţiei. 
 
După ce femeia în vârstă de 56 de ani a sărit de la balcon, cadrele medicale au aplicat protocolul de resuscitare, dar nu au reuşit să o salveze. 
 
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.
 
De asemenea, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că a fost constituită o comisie de verificare care se va deplasa la Constanţa. 
 
"Ca urmare a informaţiilor nou apărute în cazul incendiului produs astăzi în municipiul Constanţa, facem precizarea că inspectorul şef al ISU Constanţa a dispus derularea unei verificări cu privire la datele de interes operativ de la momentul primirii apelului de urgenţă până la momentul sosirii tuturor resurselor la locul incidentului. Totodată, la nivelul IGSU a fost deja constituită o comisie de  verificare care se deplasează la Constanţa  în vederea clarificării situaţiei şi  dispunerii unor măsuri ulterioare”, a anunţat IGSU.
 
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, căpitanul magistrat Daniela Dediu, a declarat, pentru News.ro, procurorii fac verificări în legătură cu intervenţia pompierilor la incendiul de marţi din Constanţa, în urma căruia o femeie şi-a pierdut viaţa. 
 
"Pe data de 16 februarie, procurorii militari de la Parchetul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu cu privire la circumstanţele în care a avut loc intervenţia pompierilor la stingerea unui incendiu produs în municipiul Constanţa. Încadrarea juridică a faptei este de neglijenţă în serviciu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.