Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză Statele Unite de susţinerea ”teroriştilor”, după ce 13 turci au fost ”executaţi” în Irak, potrivit Ankarei, de către rebeli kurzi din cadrul PKK, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Declaraţiile Statelor Unite sun deplorabile”, a denunţat luni, într-un discurs, Recep Tayyip Erdogan.

”Voi spuneţi că nu susţineţi teroriţtii, dar sunteţi bine mersi alături de ei”, reproşează el.

Turcia a acuzat duminică PKK de faptul că a executat 13 cetăţeni turci - majoritatea membri ai forţelor de securitate -, pe care-i ţinea în captivitate în nordul Irakului.

Aceste pierderi importante riscă să provoace o intensificare a tensiunilor atât cu Guvernul irakian, pe care Ankara îl acuză de slăbiciune împotriva rebeliunii kurde, cât şi cu Statele Unite, cărora Turcia le reproşează că susţin grupări cu legături cu PKK din Siria.

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a anunţat că militari turci au descoperit 13 corpuri într-o grotă, situată în regiunea Gara, în nordul Irakului, unde Ankara efectuează, de miercuri, o operaţiune împotriva PKK, o grupare pe care Ankara şi Occidentul o clasifică drept ”teroristă”.

Victimele au fost executate cu un glonţ în cap, imediat după ce militari turci au luat grota cu asalt, a anunţat Akar, care a pecizat că se bazează pe decaraţiile a doi activişti kurzi luaţi prizonieri.

Guvernul provinciei Malatya, în estul Turciei, unde au fost repatraite corpurile, a anunţat că zece dintre cele 13 victime au fost identificate.

Majoritatea victimelor identificate erau poliţişti şi militari răpiţi de PKK în 2015 şi 2016, potrivit acestei surse.

Guvernatorul Aydin Barus a anunţat, citând un raport de autopsie, că victimele prezentau urme ale unor gloanţe trase ”de aproape”, 12 în cap, iar una în piept.

PKK a recunoscut duminică faptul că un grup de prizonieri a murit, însă a respins versiunea Ankarei şi a anunţat că aceştia au fost ucişi în atacuri aeriene turce.

AFP scrie că nu este în măsură să verifice în mod independent toate aceste declaraţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.