Ambasada Chinei a transmis că, în ultimii ani, Statele Unite au deteriorat cooperarea multilaterală şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi că Washingtonul nu ar trebui „să arate cu degetul” China şi alte ţări care au sprijinit OMS în timpul pandemiei de Covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al ambasadei a răspuns, sâmbătă seară, declaraţiei făcute de Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate naţională, care a cerut Chinei să pună la dispoziţia OMS date neprelucrate referitoare la primele cazuri de Covid-19. 

Sullivan a spus: „Avem îngrijorări profunde cu privire la modul în care au fost comunicate constatările timpurii ale anchetei Covid-19 şi întrebări cu privire la procesul utilizat pentru a ajunge la ele”.

Un membru al echipei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a investigat în China originea SARS-CoV-2 a declarat, sâmbătă, pentru Reuters, că guvernul de la Beijing a refuzat să ofere datele neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19.

Reprezentantul ambasadei a răspuns că Beijingul a salutat decizia Washingtonului de a se reimplica în OMS, dar că SUA trebuie să se menţină la „cele mai înalte standarde” şi nu să aibă în vizor alte ţări.

În declaraţia publicată pe site-ul ambasadei Chinei în SUA se arată: „China salută revenirea SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS este o organizaţie internaţională multilaterală autoritară în domeniul sănătăţii, nu un bâlci la care unii pot veni şi pleca după bunul plac. Ce au făcut SUA în ultimii ani a subminat grav instituţiile multilaterale, inclusiv OMS, şi a afectat grav cooperarea internaţională privind Covid-19. Însă Statele Unite, acţionând ca şi când nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat, arată cu degetul către alte ţări care au susţinut cu loialitate OMS şi către însăşi OMS. Cu aceste antecedente, cum pot câştiga încrederea întregii lumi? Este sperat ca SUA să se menţină la cele mai înalte standarde, să aibă o atitudine serioasă, onestă, transparentă şi responsabilă, să îşi asume responsabilitatea de drept, să sprijine munca OMS prin acţiuni reale şi să aibă contribuţii corespunzătoare la cooperarea internaţională privind Covid-19. Întreaga lume va privi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.