Apărarea lui Donald Trump urmează să pledeze vineri, în a patra zi a procesului de destuire, în Senat - care s-ar putea încheia în acest weekend -, în favoarea unei achitări a fostului preşedinte american, judecat de ”incitare la insurecţie” în luarea cu asalt a Capitoliului, la 6 ianuarie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Davis Schoen, un avocat al lui Donald Trump, a anunţat că echipa apărării fostului şef de stat urmează să-şi prezinte argumentele timp de ”trei-patru ore”, fără să facă alte precizări.

Apărarea lui Trump ar urma să arate că discursul incendiar pe care fostul preşedinte l-a susţinut înainte ca sute de susţinători de-ai săi să ia cu asalt sediul Congresului - şi unor violenţe soldate cu cinci morţi - este protejat de către Primul Amendament al Constituţiei americane, care garantează libertatea de exprimare.

Avocaţii ar urma să încerce să arate că acuzarea, reprezentată de un grup de aleşi democraţi, nu a stabilit o legătură directă între declaraţiile lui Trump şi faptele violente de la Capitoliu.

În urma unei prime zile de dezbateri cu privire la constituţionalitatea procedurii, procurorii democraţi au cerut, timp de două zile, miercuri şi joi, destituirea lui Donald Trump.

Ei au apreciat - cu înregistrări video drept dovadă - că fostul preşedinte ştia ceea ce se întâmpla, atunci când şi-a îndemnat susţinătorii să se ducă la Capitoliu şi ”să se bată ca nişte draci” pentru a împiedica certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, după ce a denunţat timp de săptămâni de zile, fără probe, o vastă fraudă electorală.

”Dacă el (Donald Trump) revine la putere, iar acest lucru se repetă, nu ne vom putea reproşa acest lucru decât nouă înşine”, a pledat coordonatorul procurorilor democraţi Jamie Raskin.

Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, l-a inculpat (”impeached”) prin vot pe Donad Trump la 13 ianuarie cu privire la ”incitare la insurecţie”.

Însă pare puţin probabil ca o majoritate de două treimi a senatorilor (67 de voturi), necesară în proces, să-l condamne pe fostul preşedinte.

Democraţii şi republicanii îşi împart în mod egal (50-50) cele 100 de mandate de senatori.

Şase senatori republicani s-au pronunţat marţi, prin vot, alături de democraţi, în favoarea caracterului constituţional al procedurii în vederea destiturii.

Nici acuzarea şi nici apărarea nu şi-au semnalat intenţia de a convoca martori în proces - ceea ce ar putea conduce la un vot final chiar sâmbătă.

Donald Trump este primul preşedinte din istoria Statelor Unite judecat de două ori în vederea destituriii, ambele în unicul său mandat.

În primul proces în vederea destiturii, în care a fost inculpat în urma unor presiuni asupra Ucrainei cu scopul de a-i provoca prejudicii lui Joe Biden, la acea vreme doar un posibil rival în alegeri, Trump a fost achitat de către un Senat majoritar republican, în urmă cu un an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.