Ungaria devine vineri prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care foloseşte vaccinul rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, a anunţat într-o conferinţă de presă obişnuită medicul-şef ungar Cecilia Muller, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi (vineri), începem să vaccinăm cu vaccinul Sputnik , în centre de vaccinare desemnate” de către autorităţi, a anunţat Cecilia Muller.

Ungaria a fost primul stat membru UE care a autorizat folosirea Sputnik V, luna trecută.

Ea a comandat două milioane de doze - care urmează să fie livrate în decurs de trei luni -, cu care se pot vaccina un milion de oameni.

Budapesta se află adesea în conflict cu Comisia Europeană (CE), pe tema dreptul de azil, şi a criticat în mai multe rânduri procesul de validare şi achiziţionare a vaccinurilor împotriva covic-19 de către Bruxelles, pe care premierul suveranist Viktor Orban îl consideră prea lent.

Guvernul ungar a fost de asemenea primul din rândul celor 27 care a aprobat, luna trecută, vaccinul Sinopharm, produs în China, şi a anunţat că a comandat cinci milioane de doze.

”Dacă Ungara începe să folosească vaccinul chinez (împotriva covid-19) Sinopharm în viitorul apropiat, peste 2,5 milioane de persoane vor putea să fie vaccinate până la Paşte”, a anunţat vineri, la radio, Viktor Orban.

”În fiecare zi care trece şi aşteptăm Bruxellesul, pierdem 100 de vieţi ungare”, acuză Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.