Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a lansat joi o ”Adunare a Poporuluii”, de 2.700 de cetăţeni, invitaţi să discute despre viitoare reforme politice, o iniţiativă aprig contestată de opoziţie, care o denunţă drept un simulacru menit să-i permită să se agaţe de putere, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţarea realegerii lui Lukaşenko, la 9 august, după 26 de ani de putere, a declanşat o contestare în întrega ţară, prin care opozanţii preşedintelui, susţinuţi de Occident, denunţă un scrutin pătat de fraude.

Mii de manifestanţi au fost arestaţi de atunci, iar aproape toţi liderii opoziţiei, cu Svetlana Tihanovskaia în frunte, au fugit din ţară pentru a nu fi încarceraţi.

Aceste arestări şi o reprimare violentă a manifestaţiilor au determinat UE să impună noi sancţiuni Belarusului, însă Lukaşenko a rămas la putere cu ajutorul diplomatic şi financiar al aliatului său tradiţional rus, care consideră Belarusul o zonă de contact strategică cu NATO.

Lukaşenko a anunţat că această ”Adunare a Poporului” ar putea să dezbată proiecte ale unei reforme constituţionale.

Oficiali politici guvernamentali sugerează că o amnistie a deţinuţilor politici ar fi posibilîă.

Acest eveniment - care se desfăşoară timp de două zile - ar putea provoca un nou val de manifestaţii, care au scăzut în amploare din august încoace.

”Lukaşenko îşi adună loialiştii în aşa-zisa Adunare a Poporului, pentru a-şi legitima Guvernul uzurpator în ochii poporului”, denunţă Franak Viacorka, un consilier al lui Svetlana Tihanovskaia, şefa opoziţiei belaruse în exil.

”Deoarece Lukaşenko înţelege că a pierdut susţinerea poporului, se agaţă de putere prin toate mijloacele posibile”, consideră el.

Majoritatea delegaţilor în Adunare sunt deputaţi şi funcţionari locali proguvernamentali, aleşi în sesiuni speciale cu uşa închisă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.