Sediul Societăţii pentru Cultura şi Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”, aflat la parterul unei clădiri de patrimoniu de la începutul secolului XlX situată în Cernăuţi, va fi modernizat de Asociaţia Programatică pentru Dezvoltare Durabilă (APDD) - Divizia de iniţiativă civică şi cercetare a VEGO Holding, al cărui manager, Virgil Profeanu, va asigura fondurile necesare. Asociaţia îşi propune ca lucrările să fie finalizate în decembrie anul acesta, iar spaţiul să găzduiască activităţi culturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asociaţia Programatică pentru Dezvoltare Durabilă (APDD) - Divizia de iniţiativă civică şi cercetare a VEGO Holdings anunţă demararea proiectului intitulat „Modernizare sediu - Societatea pentru Cultura şi Literatura română în Bucovina «Mihai Eminescu»”, care are drept scop reabilitarea şi amenajarea sediului Societăţii pentru Cultura şi Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” în scopul atragerii activităţilor culturale şi funcţionării sale în cele mai bune condiţii. APDD îşi propune ca finalizarea proiectului să aibă loc în luna decembrie a anului 2021”, potrivit unui conunicat transmis News.ro.

Societatea pentru Cultura şi Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”  îşi are sediul la parterul unei clădiri din Centrul oraşului Cernăuţi, în Piaţa Centrală nr. 9, clădirea reprezentând un imobil de patrimoniu. Aceasta datează încă de la începutul secolului al XIX-lea, când a fost construită spre a servi ca sediu al guvernatorului austriac din perioada respectivă.

”Ulterior, clădirea a avut destinaţii diferite, ea fiind vizitată pe parcursul anilor de personalităţi marcante din istoria românilor, precum Titu Maiorescu, ea găzduind şi festivităţile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societăţii „Junimea”, în anul 1904. Sediul (ce are o suprafaţă de aproximativ 168 de metri pătraţi) este situat într-o zonă în care se află şi alte edificii istorice.În prezent, acest spaţiu se află într-o avansată stare de degradare, ceea ce nu permite utilizarea acestuia la potenţialul său maxim. Păstrarea condiţiilor actuale poate pune în pericol starea imobilului, deja afectată, iar lipsa unei intervenţii în sensul renovării sediului poate avea drept consecinţă pierderea unui important depozit de cărţi ce se află într-una dintre sălile imobilului”, explică Asociaţia.

De aceea, Asociatia Programatică pentru Dezvoltare Durabilă demarează proiectul de reabilitare şi amenajare a sediului Societăţii pentru Cultura şi Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” în scopul atragerii activităţilor culturale şi funcţionării în cele mai bune condiţii, beneficiarul acestui proiect fiind Societatea pentru Cultura şi Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”, succesoarea Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, fondată în anul 1862.

”Fondurile vor fi asigurate prin sprijinul domnului Profeanu Virgil, sponsor APDD”, precizează reprezentanţii asociaţiei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.