Un manuscris vechi în aramaică - salvat din mâinile jihadiştilor în oraşul din nordul Irakului Bakhdida - a fost prezentat miercuri Papei Francisc după o lungă restaurare în Italia, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cartea sacră din secolele XIV-XV, "Sidra", care era într-o stare avansată de degradare, a beneficiat de zece luni de restaurare şi va fi trimisă în curând în Bakhdida, una dintre etapele Papei Francisc în vizita în irak prevăzută între 5 şi 8 martie. 

Câmpia Ninivei a fost ocupată de jihadiştii din gruparea Stat Islamic între 2014 şi 2017. Comunitatea creştină a acestei regiuni din nordul Irakului nu s-a reîntors în număr mare din cauză că tensiunile dintre grupările armate rămân importante şi infrastructurile publice sunt încă distruse.

Manuscrisul salvat de la distrugere de preoţii locali conţine rugăciuni liturgice pentru sărbătorile de Paşte. A fost una dintre cele mai vechi cărţi ale Bisericii Sfânta Maria Imaculata, la Bakhdida. 

Preşedintele unei federaţii a organizaţii creştine de cooperare internaţională şi de voluntariat a trimis miercuri cartea Papei Francisc, "astfel încât să se întoarcă acasă în Biserica sa pe acest pământ martirizat, în semn de pace, de fraternitate". 

Documentul a fost examinat în primul rând de un laborator specializat, dar şi supus expertizei în limbajul şi liturghia asiriană căci cernelurile scripturilor erau foarte deteriorate, necesitând comparaţii cu alte volume.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.