Statele Unite se distanţează de o teorie susţinută de către fostul preşedinte american Donald Trump - potrivit căreia noul coronavirus porivine dintr-un laborator chinezesc - şi îşi exprimă susţinerea faţă de experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anchetatori OMS care au efectuat o vizită la Wuhan, primul oraş chinez afectat de epidemia covid-19, au apreciat marţi că ipoteza unei ”scăpări” a virusului dintr-un laborator din oraş este ”extrem de improbabilă”.

Departamentul de Stat american, al cărui şef Mike Pompeo în timpul lui Trump apăra această teorie, a anunţat că aşteaptă rezultatul final al anchetei.

”În loc să sărim la concluzii care pot fi motivate de orice altceva, dar nu de ştiinţă, noi vrem să vedem unde ne conduc datele, unde ne conduce ştiinţa, iar concluziile noastre vor avea la bază aceste lucruri”, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

”Susţinem total această anchetă”, a subliniat el.

Mike Pompeo - foarte virulent împotriva Chinei - a condus atacul împotriva Beijingului, aruncând vina pandemiei covid-19 pe regimul comunist chinez, în timp ce Donald Trump era foarte criticat din cauza modului în care gestiona criza sanitară.

El a denunţat eforturi ale Chinei de a ascunde numărul real de bolnavi de covid-19 şi nu a exclus ca virusul SARS-CoV-2 să fi fost răspândit în mod deliberat.

Cu cinci zile înainte de învestirea demcratului Joe Biden preşedinte, Departamentul de Stat a anunţat că ştie că cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan s-au îmbolnăvit ”înainte de identificarea primului caz din epidemie şi prezentau simptome compatibile celor ale covid-19 şi unor boli sezoniere curente”.

Ned Price apreciază însă că este ”foarte clar” că aceste informaţii nu au permis să se emită concluzii într-un fel sau altul.

El împărtăşeşte, însă, criticile cu privire la disimularea Breijingului.

”Cred clar că chinezii, cel puţin până acum, nu au oferit transparenţa de care avem nevoie şi (...) de care comunitatea internaţională are nevoie pentru ca să putem evita ca acest tip de pandemie să apară din nou”, a denunţat Ned Price.

Întrebat dacă el considerăcă China a cooperat cu echipa OMS, el a răspuns că ”problema rămâne deschisă”.

Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din această instituţie ONU, o decizie asupra căreia Joe Biden a revenit imediat ce s-a instalat la putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.