Un tribunal din Varşovia a decis că doi istorici au terfelit memoria unui sătean, într-o carte privind Holocaustul, caz care poate descuraja cercetările impacţiale referitoare la acţiunile polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După mai bine de şapte decenii, conflictul rămâne o problemă politică vie în Polonia, unde naţionaliştii aflaţi la guvernare afirmă că studiile care arată complicitatea unor polonezi în uciderea evreilor de către Germania nazistă sunt o încercare de a dezonora o ţară care a suferit imens în acest conflict.

Curtea a decis că Barbara Engelking şi Jan Grabowski, autorii lucrării în două volume ”Noapte fără sfârşit. Soarta evreilor din anumite comitate ale Poloniei ocupate”, trebuie să-şi ceară scuze pentru afirmaţia că Edward Malinowski a predat evrei naziştilor germani.

Instanţa nu a impus însă plata unor despăgubiri.

”Decizia instanţei nu trebuie să aibă ca efect descurajarea cercetării academice. În opinia instanţei, suma cerută, de 100.000 de zloti (27.017 dolari), ar constitui un astfel de factor ", a declarat judecătorul Ewa Jonczyk.

Academicienii polonezi şi organizaţiile evreieşti, cum ar fi israelianul Yad Vashem, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că procesul ar putea submina libertatea cercetărilor, iar Engelking a spus că acest caz urmăreşte să aibă un astfel de efect.

”Nu există nicio îndoială că este un fel de efort de a crea un efect de blocaj, pentru a arăta cadrelor universitare că există probleme pe care nu merită să ne concentrăm”, a spus ea.

Congresul mondial evreiesc a afirmat într-o declaraţie că este ”consternat” de hotărâre.

Engelking şi Grabowski intenţionează să conteste prin apel verdictul de marţi.

Procesul a fost intentat de nepoata lui Malinowski, în vârstă de 81 de ani, Filomena Leszczynska, şi finanţat de Liga poloneză împotriva defăimării, care se opune afirmaţiilor referitoare la implicarea polonezilor în uciderea evreilor.

Avocatul lui Leszczynska, Monika Brzozowska-Pasieka, a susţinut că Engelking şi Grabowski nu au reuşit să urmeze metodologia de cercetare corectă la realizarea cărţii, o acuzaţie pe care Grabowski a negat-o.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.