Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell a recomandat marţi sancţionarea Kremlinului, în urma afrontului pe care l-a suferit în cursul vizitei sale la Moscova şi şi-a anunţat intenţia de a prezenta statelor membre propuneri în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţei europene urmează să propună acţiuni împoriva dezinformării şi atacurilor cibernetice.

”Guvernul rus se află pe o cale autoritaristă şi se arată fără milă în dosarul Navalnîi (...). Ar fi bine să prevedem sancţiuni. Mă voi folosi de dreptul meu de iniţiativă şi voi face propuneri care vor împleti acţiuni în lupta împotriva dezinformării şi atacurilor cibernerice”, a anunţat el într-un discurs în Parlamentul European (PE), la Bruxelles.

Mai mulţi deputaţi din ţările baltice au catalogat drept ”umilitoare” deplasarea sa în Rusia, la sfârşitul săptămânii trecute, şi i-au cerut să demisioneze.

Vizita luiJosep Borrell l-a Moscova a fost pătată de declaraţii ale lui Serghei Lavrov şi anunţarea expulzării a trei diplomaţi europeni, acuzaţi de participare la manifestaţii în susţinerea lui Aleksei Navalnîi.

Deputatul eston Riho Terras i-a trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Euroepne (CE) Ursula von de Leyen, în care i-a cerut să-l dea afară din post pe Borrell.

El a declarat pentru Eurones că a obţinut semnăturile a 50 de eurodeputaţi din diverse grupuri politice care-i susţin petiţia.

Borrell s-a apărat şi a subliniat că Rusia nu a profitat de oportunitatea unui dialog.

”Nu văd de ce PE i-am oferi domnului Putin o victorie, după ce a suferit o înfrângere politică absolut considerabilă. Criza de la Moscova nu este la Bruxelles”,  consideră eurodeputatul francez Bernard Guetta.

Josep Borrell urmează să înfrunte lunea viitoare furia unor miniştri de Externe europeni, care s-au opus de la bun început vizitei sale la Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.