O echipă internaţională de experţi chinezi şi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a anchetat la Wuhan, în centrul Chinei, cu privire la originea covid-19, a anunţat marţi că nu a găsit indicii cu privire la prezenţa noului coronavirus în acest oraş înainte de apariţia acestuia, în decembrie 2019, şi că nu au identificat animalul aflat la originea bolii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există probe suficiente (...) pentru a stabili dacă SARS-CoV-2 s-a răspândit la Wuhan înainte de decembrie 2019”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful delegaţiei chineze, Liang Wannian.

Oraşul din centrul Chinei - care a fost o vreme epicentrul epidemiei covid-19 - a fost primul loc din lume în care s-au înregistrat cazuri de covid-19.

Pandemia covid-19 s-a soldat cu peste 2,3 milioane de morţi în lume.

Transmiterea virusului de la animal la om este probabilă, însă acest animal ”nu a fost identificat încă”, a anunţat Liang Wannian.

Echipa de experţi OMS trimisă în China pentru a încerca să descopere originea pandemiei covid-19 - la peste un an de la începutul crizei sanitare - a susţinut marţi o conferinţă de presă.

Această misiune cu privire la originea şi transmiterea virusului la om - considerată foarte importantă - a întâmpinat dificultăţi, după ce autorităţile chineze au depus eforturi să alimenteze îndoieli cu privire la locul în care a început noul coronavirus să infecteze oameni.

Sosiţi în China în ianuarie şi plasaţi într-o carantină timp de două săptămâni, experţii OMS au putut să posteze mesaje pe Twitter, să acorde interviuri şi au spus că echipa a avut acces în toate locurile în care a dorit să meargă.

Experţii au vizitat. între altele, o piaţă de animale, unde au fost semnalate primele cazuri de covid-19, în urmă cu peste un an, şi un institut de virusologie, pe care americanii l-au acuzat că se află la originea pandemiei, în urma unei ”scăpări” a virusului.

După patru săptămâni de anchetă la Wuhan, în China, echipa de experţi chinez şi OMS a anunţat că nu a reuşit să afle originea pandemiei şi consideră ”extren de improbabilă” teoria unei”scăpări” a virusului dintr-un laborator.

O transmitere a noului coronavirus de la un prim animal, iar apoi de la un al doilea animal, înaintea unei contaminări la om, este ipoteza ”cea mai probabilă”, a anunţat delegaţia, care nu a putut să identifice animalul de la origine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.