Un proces stânjenitor cu privire la finanţarea Partidului Popular (PP, dreapta) pe când se afla la putere, sub conducerea lui Mariano Rajoy, a început luni la Madrid, şi planează perspectiva unor noi dezvăluiri stânjenitoare cu privire la acest partid, în prezent în opoziţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rajoy, premier în perioada 2011-2018, a negat mereu că a ştiut despre existenţa unei ”puşculiţe negre” în partidul său. El compare ca martor în acest proces, care se desfăşoară până în mai.

La fel stau lucrurile cu José Maria Aznar, alt premier (1996-2004) din cadrul PP şi alţi lideri ai partidului.

Cinci bărbaţi se află în boxa acuzaţilor, însă toate privirile sunt aţintite asupra unuia dintre ei - Luis Bárcenas - un personaj-cheie în acest dosar de corupţie, care face să tremure atât partidul, cât şi pe noul lider al acestuia, Pablo Casado.

Un fost trezorier al PP din 1990 în 2009, Luis Bárcenas a trimis săptămâna trecută parchetului o scrisoare în care afirmă că Rajoy era ”perfect la curent” cu ”contabilitatea paralelă” a PP, ţinută pe hârtie.

El dă asigurări că i-a arâtat în 2009 unele dintre aceste documente, în cadrul unei reuniuni, adăugând că Rajoy le-a distrus cu un dispozitiv de tocat hârtie, fără să ştie că Bárcenas deţinea o copie.

Această scrisoare a avut efectul unei bombe în Spania. Un mesaj al lui Rajoy adresat lui Bárcenas la arestarea acestuia din urmă, în 2013 - "Luis, fii puternic" -, a trezit suspiciuni faţă de fostul premier spaniol.

”PACE” RUPTĂ

Condamnat în 2018 într-un complex dosar de corupţie - intitulat "Gürtel" şi care a antrenat răsturnarea de la putere a lui Rajoy printr-o moţiune de cenzură depusă de către actualul premier socialist Pedro Sánchez -, Barcenas ispăşeşte o pedeapsă de 29 de ani de închisoare.

Acest prim proces, în care PP a fost condamnat ca persoană juridică, a dezvăluit existenţa unei contabilităţi paralele a partidului, alimentată prin donaţii în lichid de la întreprinderi şi folosite, potrvit parchetului, în vederea finanţării remuneraţiei liderilor formaţiunii sau renovării sediului acesteia.

Bárcenas afirmă că Rajoy a fost unul dintre beneficiarii acesei ”puşculiţe negre”.

Fostul trezorier afirmă în scrisoare că este dispus de-acum să colaboreze cu justiţia şi că ”pacea” pe care a încheiat-o cu PP s-a rupt.

Bárcenas dă asigurări că a promis să păstreze tăcerea, cu condiţia ca soţia sa, de asemenea implicată în aceste dosare, să nu fie încarcerată. Însă ea a fost încarcerată în decembrie, în vederea ispăşirii unei pedepse de 12 ani de închisoare.

El îşi evocă totodată ”suferinţa” de a fi vizat de o operaţiune ilegală a poliţiei, menită să recupereze documente compromiţătoare pentru PP, un dosar în dosar, în care un fost ministru de Interne al lui Rajoy a fost inculpat.

Întrebat despre deschiderea acestui proces foarte stânjenitor pentru PP, Casado, care i-a succedat lui Rajoy la conducerea partidului în 2018, a dat asigurări că aceste scandaluri fac parte din ”trecut”.

Acest PP ”nu mai există”, a declarat el luni, dorind astfel să se distanţeze de aceste scandaluri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.