Lideri ai diverselor mişcări palestiniene au lansat luni, la Cairo, negocieri în vederea unei reconcilieri, sub egida Egiptului, într-o încercare de a pune capăt disensiunilor interne în vederea unor alegeri prevăzute anul acesta, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Egiptul încearcă - fără succes - de 14 ani să reconcilieze mişcările Fatah a preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas şi islamistă Hamas, care se opune oricăror negocieri cu Israelul.

Aceste negocieri vizează să îndepărteze obstacole din calea organizării unor alegeri legislative prevăzute la 22 mai şi unor alegeri prezidenţiale, la 31 iulie.

Niciun scrutin nu a mai avut loc în Fâşia Gaza, Cisiordania sau Iersalimul de Est de 15 ani.

În afară de Hamas şi Fattah, delagaţii ale altor aproximativ zece formaţiuni - inclusiv Jihadul Islamic - participă la întâlnire, la Cairo.

Jihadul Islamic, care a boicotat alegerile din 1996 şi 2006, vrea să participe la scrutine anul acesta, potrivit unor surse palestiniene.

Însă neînţelegerile între diverse mişcări sunt atât de puternice, încât pe ordinea de zi se află elemente de bază, cu privire la orice scrutin, precum modul în care urmează să fie supravegheate secţiile de votare şi în care vor fi soluţionate recursuri electorale în justiţie.

Un scepticism general domină cu privire la organizarea acestor alegeri.

Numeroşi palestinieni consideră că Mahmoud Abbas încearcă, prin această iniţiativă, să prezinte noii administraţii americane a lui Joe Biden garanţii ale unor practici democratice, în contextul unor relaţii extrem de puternice în mandatul lui Donald Trump.

”Şansele de succes şi de eşec sunt egale”, apreciază Hani Al Masri, un analist politic din Cisiordania, neafiliat politic, care participă la negocieri.

Aproximativ 2,8 milioane de oameni pot participa în alegeri în Fâşia Gaza şi Cisiordania, iar în prezent 80% dintre ele au fost înregistrate la Comisia Electorală Centrală.

Ultimul scrutin, în 2006, s-a soldat cu o victorie surpriză a Hamas în Fâşia Gaza, şi Autorităţii Palestiniene, condusă de Fatah, în Cisiordania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.