Israelul a început duminică ieşirea din al treilea lockdown de la începutul pandemiei de Covid-19, pe fondul ofensivei vaccinărilor, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În noaptea de joi spre vineri, Guvernul a anunţat relaxarea începând de duminică a izolării impuse la sfârşitul lui decembrie pentru a stopa noul val de contaminări după cele din primăvară şi de la finalul verii. 

Duminică dimineaţă, magazinele neesenţiale au putut să se deschidă la Ierusalim, precum şi salonul lui Eli Aroas.                

"Mi-am informat clienţii că repornim activitatea. Clienţii vor sosi în curând şi sperăm că este sfârşitul acestei saga", se bucură bărbierul în vârstă de 58 de ani. 

Sarit Reouven, 49 de ani, a venit în centrul oraşului pentru a-şi cumpăra pantofi, la timp pentru căsătoria fiului său, luni. 

"Această redeschidere este cu adevărat un lucru bun. Există un aer de optimism. Cred că putem întrevedea finalul crizei", a afirmat ea. 

De la mijlocul lui decembrie, în favoarea unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, cu privire la accesarea de date medicale digitale, Israelul a vaccinat mai mult de 3,4 milioane de persoane (aproape 40% din populaţie), dintre care două milioane du primit deja a doua doză. 

În ciuda măsurilor de izolare şi a campaniei de vaccinare, luna ianuarie a fost cea mai neagră de la începutul pandemiei în Israel, cu peste 1.000 de decese.                

După ultimul bilanţ al Ministerului Sănătăţii, ţara cu 9 milioane de locuitori a înregistrat oficial peste 686.000 de cazuri, dintre care 5.074 decese.

Statul evreu a înregistrat o medie de 6.500 de noi cazuri pe zi, faţă de 8.000 la mijlocul lui ianuarie, potrivit cifrelor oficiale. 

Autorităţile se aşteaptă ca numărul cazurilor şi mai ales ale internărilor să se diminueze în săptămânile următoare.                

"Vaccinurile sunt eficiente, ne permit să salvăm numeroase vieţi. Să ieşim prident din pandemie. Mergeţi să vă vaccinaţi!", a lansat premierul Benjamin Netanyahu pe Twitter. În ultimele zile, el a făcut apel la pesoanele de peste 50 de ani să se vaccineze.  

De duminică, israelienii se pot deplasa un kilometru faţă de locuinţă. Rezervaţiile naturale şi parcurile naţionale au anunţat că îşi deschid porţile, la fel şi hotelurile. 

Zborurile internaţionale, aproape toate suspendate din 24 ianuarie cu scopul de a limita intrarea noilor variante de coronavirus în ţară, nu se vor relua înainte de 20 februarie pe aeroportul internaţional Ben Gourion din Tel Aviv, a anunţat vineri guvernul, care menţine de asemenea închise frontierele terestre. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.